Hardloopwedstrijd tegen een robot: ga jij de strijd winnen?

Gadgets Wesley Akkerman 2 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Onderzoekers van de Oregon State University hebben een tweepotige robot zo ver gekregen een run af te leggen van maar liefst vijf kilometer. Het gevaarte deed er ongeveer 53 minuten over om die afstand te overbruggen. Mocht dit dus een race geweest zijn, dan is de kans groot dat je de winst meer naar huis zou nemen.

De robot deed de race op een accu die tussentijds niet opgeladen werd. Dat is wel zo eerlijk, helemaal wanneer mensen naast zo’n ding zouden rennen. Die moeten het immers ook doen met een accu die pas na het rennen weer opgeladen kan worden. Zo weet je ook hoe snel je moet zijn om gevaarlijke robots voor te blijven.

Robot rent run in 53 minuten

De robot wordt Cassie genoemd en is een product van het Agility Robotics-team van de universiteit. Ze werd tussen 2017 en 2019 gemaakt en wordt nu gebruikt in verschillende onderzoeken. Agility Robotics werkt ondertussen aan een geüpdatet model, dat voorzien is van twee armen. Handig voor het bezorgen van pakketten, bijvoorbeeld.

Robots met twee benen blijven een lastig product om te verkopen. Ze hebben wel voordelen: ze passen vaak op plekken waar mensen ook kunnen lopen, zoals trappen en smalle gangen. Al zorgen de twee benen er echter wel voor dat ze sneller omvallen. In ieder geval sneller dan varianten met drie of vier benen.

Stabiliseren op nieuwe manieren

Daar kan in de toekomst verandering in komen, aldus het Agility Robotics-team. Middels nieuwe deep learning-technologieën kan de robot manieren vinden om toch z’n evenwicht te bewaren tijdens het bewegen. Voorlopig gaat dit niet vlekkeloos, aangezien Cassie tijdens het hardlopen toch twee keer onderuitgegaan is.

Robots beginnen te lachen (en het jaagt ons de stuipen op het lijf)

De eerste keer omdat de interne computer oververhit raakte en de tweede keer toen de menselijke bestuurder een bocht te scherp inzette (Cassie werd op afstand door iemand bestuurd en loopt dus niet volledig autonoom). Hoewel er dus progressie geboekt wordt, heeft de tweepotige robot nog een lange weg te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Oregon State

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen