Ilona Braam
Ilona Braam Elektrisch 7 mrt 2018

Harley-Davidson openbaart toekomst van de elektrische motorfiets

Hoewel Harley-Davidson allerlei soorten motorfietsen heeft, doemen er vaak bij het horen van de naam toch beelden op van ruige bebaarde mannen die één of ander Amerikaans stadje onveilig maken met hun grommende motoren en hoge sturen. Mogelijk hebben we in de toekomst datzelfde beeld minus de grommende motoren. De koning der motorfietsen gaat namelijk samenwerken met Alta Motors en zich een stuk meer richten op elektrische motoren.

Eerste concept meteen in Avengers

De motorfietsmaker was eerder al bezig met het Livewire concept. Met deze elektrische Harley-Davidson begon het bedrijf met het aftasten van de mogelijkheden van elektrisch rijden. Hiermee lieten ze zien dat ze ook ruige motoren kunnen ontwikkelen zonder de dramatische motorgeluiden. De LiveWire bike mocht zelfs meedoen aan de film Avengers: Age of Ultron als achtervolgingsvoertuig van de verleidelijke Black Widow. Van de V-Twinloze motorfiets werden er uiteindelijk maar 40 exemplaren gebouwd, maar de feedback wordt gebruikt om in 2019 met een productiemodel te komen.

Harley-Davidson team op Alta Redshift SM

De samenwerking met Alta Motors geeft echter aan dat het nu echt menens is en dat we nog veel meer van Harley-Davidson kunnen gaan verwachten op elektrische gebied. Harley-Davidson CEO Matt Levatich geeft aan dat Alta innovatie en expertise heeft laten zien met betrekking tot elektrische motoren en dat hun doelen overeenkomen met die van Harley-Davidson zelf. Beide bedrijven komen met hun eigen krachten en capaciteiten en zouden veel voor elkaar kunnen betekenen bij het ontwikkelen van elektrische motoren. Het Harley team moest natuurlijk wel veldonderzoek doen en ging de straten van Manhattan op met de Redshift SM van Alta. Deze werd gelukkig goedgekeurd en zou makkelijk te handlen zijn en over het algemeen een genot om op te rijden.

Alta Redshift SM
Alta Motors Redshift SM

“Elektrische motoren zijn de toekomst”

Ook Alta Motors CEO Marc Fenigstein was mee op het veldonderzoek en laat weten dat motorrijders langzaam maar zeker de voordelen van elektrische motoren beginnen in te zien. Alta gelooft dat elektrische motoren de toekomst zijn en dat Amerikaanse bedrijven de mogelijkheid hebben om die toekomst te gaan leiden. Ze zouden het spannend vinden dat Harley-Davidson, die gelijk staat aan motorfiets leiderschap, die visie met hun deelt en zijn enthousiast met om Harley samen te werken.

Harley-Davidson LiveWire
Harley-Davidson LiveWire

Nog steeds verbrandingsmotoren

Uiteraard zal niet iedereen blij zijn met elektrische Harley-Davidson motorfietsen en zal er waarschijnlijk gezegd worden dat het dan geen echte Harley-Davidson meer is. Puristen hoeven zich echter voorlopig nog geen zorgen te maken. Het bedrijf is (nog) niet van plan om de normale motoren te gaan vervangen door elektrische. Ze zijn van plan om de wereldleider te worden met betrekking tot de elektrificering van motorfietsen, maar tegelijkertijd trouw te blijven aan hun roots. Om deze manier wil het bedrijf een ruim portfolio opbouwen, dat allerlei verschillende soorten motorrijders aantrekt.

In de tussentijd is Alta Motors bezig met het demonstreren dat elektrische motoren helemaal niet onder hoeven te doen voor motoren met een verbrandingsmotor. Het bedrijf heeft hiervoor de Redshift MXR crossmotor gebouwd om het op te nemen tegen een moderne 350cc motor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Harley Davidson

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Harley-Davidson openbaart toekomst van de elektrische motorfiets
Sluiten