Project LiveWire: Harley-Davidson zet flink in op elektrische motoren

Ook stoere Harley-Davidson motorrijders zijn geïnteresseerd in meer milieubewuste motoren. Daar lijkt de legendarische motorfabrikant in ieder geval vanuit te gaan. Enkele dagen geleden werd een elektrische Harley-Davidson geteased, waarna een dag later Project LiveWire werd gepresenteerd.

Elektrische Harley voor ander publiek

Hoewel Harley-Davidson een behoorlijk trouwe fanbasis heeft, probeert het bedrijf ook de aandacht te trekken buiten de huidige klantenkring. Project LiveWire is een poging om dit te bewerkstelligen en wellicht een andere demografie naar binnen te halen.

Project LiveWire

Design Project LiveWire

De elektrische Harley bestaat uit een eendelig frame met aan de onderkant de elektrische motor in een gepolijst omhulsel. Beide kanten van de motor zijn achteraan voorzien van een draaiarm vering. Verder lijkt het alsof de motor overal uitgerust is met LED lichten en voor het gemak van de rijder is er ook een touchscreen display. Tijdens het motorrijden is het echter wel iets gevaarlijker om naar een display te staren dan in de auto.

Project LiveWire

Technische details

Helaas zijn er nog geen specificaties gegeven van de Project LiveWire motor. Volgens de techsite Wired zou de motor 74 pk produceren en een rijbereik hebben van 85 km met een volle accu. Vervolgens zou het 3,5 uur duren om de motor weer helemaal op te laden. Ook vermeldt de site dat de aankomende Harley een elektronisch gelimiteerde maximum snelheid van 152 km/uur heeft.

Harley-Davidson zonder V-twin turbo motor

Harley-Davidson lijkt zich wel zorgen te maken over hoe een Harley motor zonder de gebruikelijke V-twin motor en chromen pijpen ontvangen zal worden. Het bedrijf lijkt de aandacht hiervan af te willen leiden in de videotrailer met de belofte dat de motor een onmiskenbaar geluid zal produceren. Hierbij wordt het geluid van een jet op een vliegdekschip genoemd.

Demo tour voor liefhebbers

Om te kijken of de motor ook daadwerkelijk aanslaat  organiseert het bedrijf dit jaar een demo tour. Liefhebbers zullen de mogelijkheid krijgen de motor te testen op 30 punten langs de bekende Route 66 tijdens “The Experience Tour” . Volgend jaar zal het mogelijk zijn om op andere locaties in de VS, Canada en Europa de elektrische motor te ervaren. Ook voor wie nog geen motorrijbewijs heeft, is er de mogelijkheid te genieten van de nieuwe Harley. Hiervoor zullen simulators in het leven worden geroepen.

Enkele gelukkigen hebben Project LiveWire al mogen ervaren. De verhalen over hun ervaring met de motor lijken veel op de verhalen die we horen over de elektrische Zero motoren en de auto’s van Tesla.

Reageer op artikel:
Project LiveWire: Harley-Davidson zet flink in op elektrische motoren
Sluiten