Even bij je ouders langs: eerste Harry Potter voor recordbedrag verkocht

Aanvankelijk had men niet zo veel vertrouwen in J.K Rowlings plannen voor Harry Potter. Toen ze na vele pogingen eindelijk een uitgever had gevonden die er wel geld in wilde steken, bleven de plannen bescheiden. Daardoor kwamen er aanvankelijk slechts 500 exemplaren uit van het eerste boek.

Dan hebben we het over Harry Potter en de Steen der Wijzen. De helft van die 500 exemplaren werden verstuurd naar bibliotheken in Engeland. Gelukkig was er één slimme fan van het eerste uur die besloot om het boek direct in een koffer op te bergen. Naar aanleiding van een verhaal van de BBC kunnen we melden dat dit eens van de beste beslissingen uit het leven van deze persoon is geweest.

50.000 dollar voor de eerste Harry Potter

Nu, meer dan twintig jaar later, is dat exemplaar in perfecte staat uit die koffer gehaald en geveild. Het resulterende bedrag? Maar liefst 50.000 dollar. Eigenlijk was de familie die het boek in zijn bezit had, de Lancashires, van plan om het boek niet te verkopen en in de familie te houden als erfstuk.

HANSONS AUCTIONEERS
Bron: HANSONS AUCTIONEERS

Maar ja, de bedragen die ze om zich heen hoorden waren toch net iets te aanlokkelijk. Een andere eerste editie werd onlangs verkocht voor 31.000 dollar, en later ging een ander exemplaar zelfs voorbij de 50.000 dollar. Veel meer dan waar men voorheen op rekende: maximaal zo’n 25.000 dollar.

Niet zo gek

Al met al, inclusief belasting en andere kosten, is er uiteindelijk 62.788 dollar betaald voor het boek. Dat komt neer op zo’n 57.040 euro. Niet verkeerd! Volgens het veilinghuis in kwestie zag het exemplaar eruit alsof het “nog vandaag van de persen is gerold.” Sterker nog, experts verwachten dat er geen exemplaren bestaan die op deze manier nog in nieuwstaat te vinden zijn.

Daarmee is het prijskaartje van 50.000 dollar niet eens zo heel gek. Het is immers het begin van een miljarden-franchise. Films, games, een toneelstuk en bergen aan merchandise: er zijn weinig franchises die jaarlijks meer opleveren dan Harry Potter. Als je daar het startpunt van kan bezitten, in zijn meest gave vorm, dan is 50.000 dollar opeens een koopje.

Reageer op artikel:
Even bij je ouders langs: eerste Harry Potter voor recordbedrag verkocht
Sluiten