Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Films & Series 15 mrt 2020

Harry Potter: dit zijn de 10 grootste twist uit de filmreeks

Waar het in eerste instantie bedoeld was als plotwending, mogen we het feit dat Star Wars-personages Luke Skywalker en Darth Vader aan elkaar gelinkt zijn inmiddels ”algemene kennis” noemen. Hetzelfde geldt voor bepaalde onthullingen in de Harry Potter-films.

Toch waren er destijds momenten in de boeken waarvan fans ze totaal niet zagen aankomen. We vonden het daarom wel interessant om een lijstje te maken met de 10 grootste twists uit de Harry Potter boeken, die tevens in de films te zien zijn.

10. Professor Moody was eigenlijk Barty Crouch Jr.

Alastor Moody, in zijn tijd als leraar ook wel bekend onder de naam ‘Professor Moody’, kwam op de leerlingen over als een eigenaardig figuur. Toch leek het alsof hij aan de goede kant stond, gezien hij Harry steeds beschermde.

Uiteindelijk bleek echter dat Alastor weliswaar bij de good guys hoorde, maar de man die Harry en zijn klasgenoten zagen niet de echte was. Dit was namelijk Barty Crouch Jr., die zich door middel van wisseldrank in Professor Moody had laten veranderen (volg je het nog?). Het doel hierachter was onder andere om de naam Harry Potter te kunnen opgeven voor het tovertoernooi en hem zo uiteindelijk naar Voldemort te leiden.

9. Tom Riddle is dezelfde persoon als Lord Voldemort

Als Harry het dagboek van ene Tom Riddle weet te bemachtingen dan blijkt al snel dat er een mogelijkheid is om te communiceren met de oorspronkelijke eigenaar. Het gaat hier om een slimme jongen die destijds ook op Hogwarts studeerde.

Zelfs als blijkt dat Tom Riddle eigenlijk de slechterik van het verhaal is kon niemand raden dat het hier uiteindelijk ging om een jongere versie van Voldemort.

8. Sirius Black hoort bij de good guys

Je zou denken dat fans sinds de bovenstaande plottwist in de tweede Harry Potter-film niet zomaar alles meer aannemen dat over een nieuw personage gezegd wordt. Toch zullen veel mensen in The Prisoner of Azkaban er net zo hard weer ingetuind zijn. In deze derde film bleek namelijk dat de vermeende slechterik Sirius Black eigenlijk helemaal niet achter de moord op Harry’s ouders zat. Sterker nog, hij was zijn peetvader en nog steeds goed bevriend met Professor Lupin.

7. Harry Potter kon de Elder Wand besturen

In het allerlaatste gevecht met Voldemort hielden fans hun hart vast. Dit omdat Voldemort weliswaar sterfelijk was, maar nog steeds een van de machtigste wapens ooit in handen had, namelijk de Elder Wand. Het gaat hier om een wapen dat je pas kunt ”besturen” als je het van de vorige eigenaar hebt af weten te pakken. Gezien hij Snape zojuist had laten doden dacht Voldemort de rechtmatige eigenaar te zijn, maar het bleek wat gecompliceerder te liggen. De vorige eigenaar was namelijk niet Snape, maar Draco Malfoy. Gezien Harry onlangs nog met hem in gevecht is geweest was hij degene die het wapen kon besturen.

6. Dumbledore was bevriend met Grindelwald

Voordat Voldemort aan de macht kwam was er een andere kwaadaardige tovenaar actief. Het ging hier om Gellert Grindelwald, die uiteindelijk verslagen werd door Dumbledore. Al kwam kom je er als lezer in het laatste Harry Potter-boek achter dat de twee in eerste instantie goede vrienden waren.

In Harry Potter spin-off Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald wordt de relatie tussen die twee overigens wat meer uitgediept.

5. Professor Trelawney kon de toekomst echt voorspellen

Waar Professor Trelawney in eerste instantie een gekke dame leek, bleek later dat enkele van haar voorspellingen ook daadwerkelijk zijn uitgekomen. Zo wist ze in het eerdergenoemde Harry Potter and the Prisoner of Azkaban te vertellen dat er op korte termijn een handlanger van Voldemort terug zou keren naar zijn meester. Dit bleek uiteindelijk te gaan over Peter Pettigrew, die enkele dagen later ontdekt werd en wist te ontsnappen. Wat ons betreft een prestatie waar de gemiddelde sci-fi film nog wat van kan leren!

4. Ginny was degene die de Chamber Of Secrets geopend had

Als Harry Potter en de rest opzoek gaan naar degene die instaat is om de verborgen Chamber of Secrets te openen, vermoeden ze geen van allen dat verlegen zusje van Ron wellicht meer zou weten. Toch het Ginny Weasley die Voldemort’s plannetje uitvoert. Weliswaar onder betovering, maar toch.

3. De moeder van Malfoy redt Harry Potter

Harry en Draco Malfoy haten elkaar al sinds het moment dat ze voor het eerst kennismaakte. Dit werd echter nog erger toen Harry er mede verantwoordelijk voor was dat Draco’s vader naar Azkaban ging. Toch is het de moeder van Draco die er uiteindelijk voor zorgt dat Harry Potter niet gedood wordt door Voldemort.

Als de duistere heer Harry op een gegeven moment levenloos in het bos ziet liggen geeft hij de opdracht aan Narcissa Malfoy om te checken of zijn grote vijand ook daadwerkelijk dood is. Wanneer Draco’s moeder van Harry verneemt dat haar zoon nog leeft besluit ze tegen haar meester te liegen, om zo te voorkomen dat hij Harry alsnog doodt. Het leek wel alsof ze kon ruiken dat Harry haar zoon een paar uur daarvoor nog gered heeft.

2. Sirius en Pettigrew zijn Animagi

Naast het feit dat Sirius eigenlijk bij de good guys hoort blijkt hij ook nog eens een animagi te zijn. Dit zijn tovenaars die instaat zijn om zich tijdelijk in een dier te laten veranderen. Ook Pettigrew bleekt die optie te hebben.

1. Professor Snape was verliefd op de moeder van Harry Potter

Waar Harry Potter’s vader James en diens vrienden in de boeken vaak besproken worden, bleef zijn moeder Lily altijd een beetje achter. Dit verandert echter in Deathly Hallows, waarin bekend wordt dat Severus Snape toch aan de goede kant stond. De reden dat hij Voldemort zo graag neer wilde halen is omdat hij altijd verliefd is geweest op Lily Potter, een van de mensen die door zijn voormalige meester gedood is.

De Harry Potter films kijken

Wil jij de Harry Potter films nog eens terugkijken? Dan kun je momenteel helaas niet bij Netflix terecht, want daar staan ze niet meer op. Wel zijn de films via Youtube te huren. Daarnaast is de kans groot dat ze straks te streamen zijn via HBO Max, de aankomende streamingservice van Warner Bros.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Harry Potter: dit zijn de 10 grootste twist uit de filmreeks
Sluiten