Raymon Mens
Raymon Mens Tech 18 oktober 2019

Harry Potter: Wizards Unite slurpte per ongeluk smartphone-accu’s leeg

Ontwikkelaar Niantic -bekend van Pokémon GO- heeft met zijn nieuwste game Harry Potter: Wizards Unite te lang te veel locatie­gegevens verzameld. De locatie van spelers werd soms wel dertien keer per minuut opgevraagd en naar servers van de ontwikkelaar verstuurd. Dit was niet de bedoeling en het gevolg van een bug, zegt de game-maker.

De locatie van spelers werd vaak ook te vaak op de achtergrond opgevraagd. Zelfs in de nacht als spelers niet actief waren. Dat kan negatieve gevolgen voor de accuduur van een smartphone hebben. Dat hebben voornamelijk Android-gebruikers gemerkt. Daar kunnen apps op de achtergrond langer actief blijven dan op iOS. Inmiddels is de bug gefikst.

Harry Potter: Wizards Unite bevatte bug

Dat de locatie van spelers van Harry Potter: Wizards Unite vastgelegd wordt, is niet vreemd. In de game kunnen spelers namelijk -net als bij Pokémon GO- door middel van AR op avontuur in de echte wereld. Daar moeten ze voorwerpen, personen en magische beesten die door een mysterieuze calamiteit in de wereld van de dreuzels (gewone mensen) terecht gekomen verzamelen en terugsturen naar de wereld der tovenaars. Dit om te zorgen dat de magische wereld geheim blijft.

De Amerikaanse computerspellenwebsite Kotaku kwam de bug op het spoor. De game verstuurt onder normale omstandigheden gemiddeld drie keer per minuut de locatie van spelers naar de servers van de ontwikkelaar. Dat is nodig om bijvoorbeeld valsspelers met ‘fake gps’ apps tegen te gaan. Dertien keer per minuut was niet de bedoeling. Het is niet bekend of de verzamelde data gewist wordt.

Harry Potter Wizards Unite 001
Klik/tap voor groter.

Niantic ging al eerder de fout in

Het is niet de eerste keer dat Niantic te maken krijgt met een bug die tot de potentiële verzameling van privacygevoelige informatie leidt. Tijdens de lancering van Pokémon GO vroeg de game onder andere om toegang tot contactpersonen, locatiegeschiedenis, de fotobibliotheek en Google-accounts van gebruikers. Niantic zei dat het ten onrechte om volledige toegangs­machtigingen had gevraagd. Het bedrijf benadrukte alleen de gebruikersnaam en e-mailadressen te verzamelen. Die zijn nodig voor accounts.

Reageer op artikel:
Harry Potter: Wizards Unite slurpte per ongeluk smartphone-accu’s leeg
Sluiten