Mark Hofman
Mark Hofman Tech 22 mei 2019

Toekomst Huawei smartphones in gevaar: is dit de genadeklap?

De toekomst van Huawei smartphones is in gevaar. Vorige week zette de Amerikaanse regering de Chinese producent op een zwarte lijst, waardoor het onder andere zijn Android-licentie verloor. Qualcomm en Intel besloten ook de banden met de producent te verbreken, waardoor het bedrijf in een nog moeilijkere positie terecht kwam. Maar nu ARM de stekker uit de samenwerking met Huawei heeft getrokken, lijkt het einde hun smartphones toch echt in zicht. 

Signaleert einde van deal het einde van Huawei smartphones?

Huawei zat al niet in een goede positie de laatste week, maar heeft nu echt een groot probleem. De BBC meldt vandaag dat chipontwerper ARM zijn werknemers heeft opgedragen om de samenwerking met Huawei te staken. Onder deze samenwerking vallen onder andere alle contracten en diensten. Kortom: het samenwerkingsverband tussen ARM en Huawei is opgeheven en dat zorgt voor heel veel problemen bij die laatste partij.

Chipbedrijf HiSilicon valt onder Huawei en produceert de Kirin-chips die in een groot deel van de smartphones van het merk te vinden zijn. Bij de productie van deze chips worden de ontwerpen van ARM gebruikt, wat er dus voor zorgt dat HiSilicon de licenties van het bedrijf hanteert. Door het stopzetten van de samenwerking, worden deze licenties gedeactiveerd en kan HiSilicon simpelweg geen chips meer produceren voor Huawei. Wat voor gevolgen dat precies heeft is op dit moment nog niet bekend, omdat er wel degelijk naar een oplossing gezocht kan worden. Het grote probleem van dit verhaal is simpelweg dat de oplossing voor dit specifieke geval wel bijzonder lastig te vinden is.

Volgens een bron van de BBC, binnen ARM, zal de stop nog niet direct actief worden. De productie van de Kirin 985 chips, die voor het derde kwartaal van dit jaar gepland stonden, worden dus niet geraakt door de ban. Echter zullen de problemen voor de opvolger van deze chip wel een stuk groter worden.

Benieuwd wat er nu precies gaande is tussen Amerika en Huawei? Check dan zeker even onze uitgebreide uitleg in dit achtergrondartikel!

Reageer op artikel:
Toekomst Huawei smartphones in gevaar: is dit de genadeklap?
Sluiten