Huawei hikt tegen een tekort aan smartphone chips aan dankzij Amerikaanse ban

Huawei is op dit moment de grootste smartphone-verkoper van de gehele markt. Maar het bedrijf loopt ook tegen een groot probleem aan. Er dreigt een tekort aan processor chips.

Dat tekort komt natuurlijk niet zomaar opzetten. Het is het resultaat van de Amerikaanse ban, waardoor Huawei niet meer mag samenwerken met bedrijven uit het land. Iets dat ervoor zorgt dat het bedrijf de eigen Kirin chips niet meer kan produceren. En dat begint problemen op te leveren.

Huawei ziet tekort aan processor chips

The Associated Press meldt dat de ban in de Verenigde Staten een steeds grote probleem wordt voor Huawei. De Chinese techgigant loopt als sinds vorig jaar mei tegen de problemen aan, maar een tekort aan de Kirin Chips lijkt erbij te komen. Volgens Huawei CEO Richard Yu is zijn bedrijf vanaf volgende maand niet meer in staat om deze processor chips te produceren.

Tijdens een conferentie laat Yu weten:

“Helaas hebben chip producenten, in de tweede ronde van de sancties van de Verenigde Staten, besloten alleen bestellingen tot 15 mei aan te nemen. De productie zal op 15 september gesloten worden.”

Volgens de CEO kan 2020 zomaar het jaar worden van de laatste generatie high-end Kirin chips. Wat dat betreft kan de Huawei Mate 40 serie, die mogelijk volgende maand verschijnt, de allerlaatste smartphone worden met deze processor chip.

Waarom geen eigen chips meer?

Mensen die het nieuws uit de technologie-wereld ook maar een beetje gevolgd hebben het afgelopen jaar, zullen wel weten wat er aan de hand is. De Verenigde Staten beschuldigd Huawei van spionage en daarom wordt het bedrijf verbannen uit het land. Dat zorgt er niet alleen voor de de Chinese techgigant geen producten meer mag verkopen, maar ook dat samenwerkingen met Amerikaanse bedrijven op losse schroeven staat.

Dat is de redenen dat de Google-diensten niet meer gebruikt kunnen worden. Dat is de reden dat het bedrijf geen eigen chips meer kan produceren. Huawei maakt namelijk gebruik van een bepaalde techniek bij het produceren van de Kirin-chips. Deze techniek is gepatenteerd door een Amerikaans bedrijf, waardoor Huawei dit niet meer kan toepassen.

Huawei Mate 30 geen Google diensten
Het logo van Huawei (Afbeelding: AFP / Fred Dufour)

Daarbij hebben buitenlandse bedrijven, die ook gebruikmaken van Amerikaanse software en technologie, de opdracht gekregen om niet meer te handelen met Huawei. Dat zorgt er onder andere voor dat Thaiwan Semiconductor Manufacturing Co, beter bekend als TSMC, geen bestellingen meer van Huawei aan kan nemen. In ieder geval niet tot mei 2021, want tot dan loopt de huidige ban.

Huawei alsnog de grootste

Ondanks het feit dat het Huawei aan alle kanten moeilijk wordt gemaakt, blijft het bedrijf toch indruk maken. Zo werd bekend dat Huawei in het derde kwartaal van dit jaar de meeste smartphones verscheepte. Meer dan Apple en meer dan Samsung. Vooral die laatste is een grote mijlpaal voor Huawei.

Benieuwd naar de reden achter het succes en de cijfers? Lees dan zeker even dit artikel!

Reageer op artikel:
Huawei hikt tegen een tekort aan smartphone chips aan dankzij Amerikaanse ban
Sluiten