Alrik de Jong
Alrik de Jong Tech 3 jul 2017
Leestijd: 4 minuten

10 jaar Hawk-Eye op Wimbledon: een kijkje achter de schermen van deze revolutionaire technologie

Wimbledon is begonnen, zonder twijfel het mooiste tennistoernooi dat er bestaat. Niet alleen een feest voor mensen die van tennis houden, maar ook voor technologieliefhebbers. Een kijkje achter de schermen van het intelligente camerasysteem Hawk-Eye, dat tien jaar geleden zijn intrede maakte op Wimbledon.

You cannot be serious

Als je oude beelden van Wimbledon bekijkt, inclusief het jaar dat Richard Krajicek het toernooi won, hoor je regelmatig een luide piep na een service. Omdat er op gras geen afdruk van de bal te zien is, werden er decennia geleden sensoren geplaatst rond het servicevak.

Als de bal uit was, klonk er een luide piep. Toen revolutionair, inmiddels alweer een ouderwets systeem, vooral omdat alleen de services gecheckt konden worden. Beter dan niets, maar het leidde nog steeds tot grote irritatie onder tennissers (lees: John McEnroe).

Nu wordt er alweer meer dan tien jaar met het Hawk-Eye-systeem gewerkt. Bij tennis hebben beide spelers het recht om driemaal per set de Hawk-Eye aan te roepen als ze denken dat de beslissing van de umpire niet juist is. Dit heet een challenge.

Bij een incorrecte challenge gaat er één van het totaal af, bij een correcte behoudt een tennisser alle challenges. Bij tie-breaks krijgen de spelers een extra challenge, en ook wanneer het 6-6 staat in de vijfde set. Beslissingen op basis van de Hawk-Eye animatie zijn onherroepelijk.

hawk-eye, wimbledon, federer, nadal

“Gemiddeld pakt een challenge in 30 procent van de gevallen goed uit voor de speler die hem aanvraagt. Dat zijn nogal wat punten die anders ten onrechte naar de andere speler waren gegaan”, zegt Luke Aggas, directeur van de tennisafdeling van Hawk-Eye Innovations.

De technologie achter Hawk-Eye

De technologie maakt al sinds het begin gebruik van tien camera’s. De vooruitgang zit hem vooral in het aantal frames per seconde. Inmiddels wordt er gebruik gemaakt van camera’s met 1.000 frames per seconde. De camera’s werken heel anders dan televisiecamera’s met 25 frames per seconde. In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe de stuit van een tennisbal wordt gevolgd door een hogesnelheidscamera.

Op basis van de beelden van de tien camera’s wordt met een wiskundige berekening de exacte positie van de bal bepaald. Iedere slag van een rally wordt getrackt, alle informatie wordt opgeslagen in een apart bestandje.

Als de speler een challenge aanvraagt, springt er achter de schermen een pop-up in beeld met bijvoorbeeld ’22mm in’. Binnen 10 seconden wordt er dan een visuele simulatie gemaakt, die aan het publiek en de kijkers thuis wordt getoond.

De mensen achter Hawk-Eye

Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat alle details kloppen. “We zijn hier al een week van te voren om alle banen op de millimeter nauwkeurig op te meten. Niet iedere baan is namelijk exact even groot. Het verschil zit hem in millimeters, maar die zijn juist beslissend”, zegt Aggas. “Alle kuiltjes en bobbels worden opgemeten. En als tijdens het toernooi de lijnen opnieuw zijn geverfd, meten we de grasbaan opnieuw op.”

Tijdens iedere wedstrijd wordt het proces gevolgd door vier mensen. Twee mensen die het systeem bedienen, één iemand die het grote scherm bedient en het publiek van informatie voorziet en een review official. Hierdoor weten de spelers dat het systeem ook nog door een mens wordt gecheckt. Laatstgenoemde moet dezelfde papieren bezitten als een officiële umpire.

Hoe precies is Hawk-Eye?

Tennissers zijn over het algemeen positief over het systeem, de top vier bij de heren meldt zich volgens Aggas zelfs niet eens meer aan voor een toernooi zonder Hawk-Eye. Maar er zijn ook twijfels, bijvoorbeeld bij Roger Federer.

“Waar ik mee zit, is dat het systeem niet voor 100 procent betrouwbaar is. Naar mijn mening is dat ongeveer 99 procent. Ik zie nog steeds wel eens ballen waarvan ik zeker weet dat de call van Hawk-Eye niet klopt”, aldus de zevenvoudig winnaar van Wimbledon tegen Reuters.

Federer vs Hawk-Eye – Wimbledon 2007

“Maar het is beter dat het er wel dan niet is. Het maakt de kans om Wimbledon niet te winnen door een verkeerde call natuurlijk aanzienlijk kleiner.” Volgens de systeemontwikkelaars is het Hawk-Eye in het tennis voor 99,99 procent betrouwbaar. Maar als we de onderstaande beelden zien, begrijpen we de scepsis van Federer.

In Dubai tennissen ze niet met een Hawk-Eye, maar met een Shark-Eye. Althas, op deze onderwatertennisbaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
10 jaar Hawk-Eye op Wimbledon: een kijkje achter de schermen van deze revolutionaire technologie
Sluiten