Lisanne Beijen
Lisanne Beijen | LinkedIn Tech 15 dec 2017

Nederlandse technologische innovatie maakt doneren aan Keniaanse gezinnen direct en gemakkelijk

In Nederland is voor vrijwel iedereen gezondheidszorg iets vanzelfsprekends doordat het zo toegankelijk is. Dit is in veel landen in de wereld niet het geval. Zo ook niet in Kenia. De Nederlandse organisatie HealthConnect heeft een platform ontwikkeld waarmee het heel gemakkelijk is om vanaf je smartphone onverzekerde Kenianen te helpen.

HealthConnect haakt in op de digitale revolutie in Kenia

In Kenia heeft een groot deel van de bevolking geen toegang tot gezondheidszorg. Het overgrote deel van de arme bevolking (meer dan negentig procent) is niet verzekerd, waardoor ze hun zorgkosten zelf moeten ophoesten. In veel gevallen kan dat niet of hebben ze hier het geld niet voor. Een Keniaanse uitvinding, genaamd M-PESA, heeft het mogelijk gemaakt om telefoons te gebruiken om digitaal te sparen en te betalen. Deze uitvinding maakt het mogelijk om zonder tussenkomst van een bank, geld naar elkaar over te maken. Dit allemaal met hun oude mobieltje.

HealthConnect heeft een manier bedacht waarop wij op een laagdrempelige manier kunnen bijdragen aan de gezondheidszorg van gezinnen in Kenia: via onze smartphones! Via Jij.doetmee kun je rechtstreeks geld doneren. Daarmee wordt de mobiele (zorg)portemonnee van een Keniaans gezinshoofd direct geactiveerd. Een donatie helpt een gezin om een jaar lang de juiste zorg te krijgen bij aangesloten klinieken en ziekenhuizen. HealthConnect maakt dus op een innovatie manier gebruik van de al bestaande mobiele technologie die veel gebruikt wordt in het land.

Hoe werkt het?

Zie je het wel zitten om donateur te worden? Dan wordt je door middel van je verjaardag gekoppeld aan een gezinshoofd van een arm Keniaans gezin met diezelfde verjaardagsdatum. Met 54 euro kan een gezin een jaar lang toegang krijgen tot zorg. Dit geld komt dus terecht op hun telefoon. Je kunt ook gespreid doneren voor een bedrag van vijf euro per maand. Het toffe hieraan is dat na betaling, de toegang in real-time, direct, wordt geactiveerd.

Jij.doetmee wil dat honderd procent van de donaties direct en volledig terecht komt bij de Keniaanse gezinnen. Daarom is de transactie snel en betrouwbaar. Als donateur betaal je dan ook niet mee aan de ontwikkelkosten van het platform. Dit kan doordat HealthConnect gesteund wordt door bekende donoren die de bijkomende kosten voor de actie en het programma dekken.

Wil je meer informatie over deze toffe actie, of een gezin ondersteunen? Check dan de website. Het zou toch een mooi kerstcadeau zijn om een gezin een jaar lang toegang tot gezondheidszorg te geven? Trakteer jezelf na deze goede daad met een kleine gift uit onze mooie WANT Christmas-collectie.

Reageer op artikel:
Nederlandse technologische innovatie maakt doneren aan Keniaanse gezinnen direct en gemakkelijk
Sluiten