Heb je een bijbaan? Laat geen geld liggen en doe belastingaangifte!

Zit je achter de kassa, pluk je tomaten of breng je kranten rond? Aangifte doen is ook belangrijk als je een jongere of student bent met een bijbaantje. Sterker nog: de kans is groot dat je zelfs geld laat liggen als je geen aangifte doet. We leggen je uit hoe dat in zijn werk gaat en waarom wij aanraden er snel bij te zijn.

Aangifte: ook voor jongeren en studenten!

Belastingaangifte doen klinkt misschien als een klusje voor volwassenen. Dat is het niet. Het is een jaarlijks terugkerend proces, dat je binnen een korte tijd geregeld kan hebben én je flink wat geld kan opleveren, zelfs tot vijf jaar terug.

In 2017 had 70 procent van de studenten een bijbaan. Als je bijbaantjes hebt gehad, is het goed mogelijk dat er te veel loonbelasting is ingehouden op je loon. Gemiddeld zo’n 250 euro. In de online aangifte op Mijn Belastingdienst of de aangifteapp kun je checken of je geld terugkrijgt en zo ja, hoeveel. Dit geld kun je terugvragen bij de Belastingdienst door aangifte te versturen.

Belastingaangifte doen is heel eenvoudig en kost weinig tijd. De meeste mensen zijn er zo mee klaar. Doe je dat, dan kun jij wellicht een nieuwe gadget van het geld kopen, of (een deel) van jouw vakantie bekostigen.

Belastingaangifte doen: zo werkt het

De aangifte kun je eenvoudig doen via Belastingdienst.nl/aangifte. Als je via de online aangifte of aangifteapp inlogt met jouw DigiD zul je zien dat de meeste gegevens al voor je zijn ingevuld. Controleer deze gegevens goed (met je jaaropgaven erbij) voor je de aangifte instuurt. Als je eventueel aftrekbare kosten hebt, kun je deze in de online aangifte aangeven. Dat kan niet in de aangifteapp. Kijk maar eens op Belastingdienst.nl/jongeren hoe dat zit.

Krijg snel je geld terug

Als jij je aangifte doet voor 1 april krijg je altijd voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Als je geld terugkrijgt staat het bedrag meestal binnen een week nadat je bericht hebt ontvangen op je rekening. Dus dikke kans dat dit voor jouw zomervakantie is. Met een paar minuten werk kun je dus een leuk geldbedrag ‘(terug)verdienen’. Reken maar uit je winst. Waarom zou je het eigenlijk niet doen?

Meer weten? Alle informatie over het doen van aangifte voor jongeren, vind je hier. Succes!

In opdracht van de Rijksoverheid

Reageer op artikel:
Heb je een bijbaan? Laat geen geld liggen en doe belastingaangifte!
Sluiten