Heb je een dip en kun je niet wáchten tot de lente? Glimlachen helpt!

Hoewel het nog steeds behoorlijk fris is, liggen de donkerste winterdagen (gelukkig!) achter ons. De dagen worden langzaam aan weer wat langer, zodat we langer plezier hebben van onze goede vriend; de zon. Toch is de lente nog behoorlijk ver weg, dus we begrijpen het als je een oppepper kunt gebruiken. Het leuke is: daar kun je zelf voor zorgen, door te glimlachen!

Normaal gesproken lach je omdat je blij bent, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat het ook andersom werkt. Als je veelvuldig glimlacht, kun je blijkbaar je brein voor de gek houden: ‘Oh, ik lach, dus ik zal wel blij zijn!’ Dit werkt natuurlijk het beste als er ook echt wat te lachen valt (een glimlach met je mond en ogen), maar het effect is ook merkbaar bij een geforceerde smile.

Daarnaast is een glimlach ‘besmettelijk’, zoals bijvoorbeeld gapen dat ook is. Zodra iemand lachende gezichten om zich heen ziet, zal hij of zij daar vaak ook van opfleuren. Ook niet onbelangrijk: mensen die rondlopen met een smile worden aardiger gevonden en komen (afhankelijk van de omstandigheden) competenter over dan mensen met een neutrale uitdrukking.

Dat zijn behoorlijk wat leuke weetjes, en het kost niets om af en toe even je mondhoeken omhoog te trekken. Zoals de grote filosofen Bassie en Adriaan al zeiden: ‘Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen!’

Reageer op artikel:
Heb je een dip en kun je niet wáchten tot de lente? Glimlachen helpt!
Sluiten