Het eerste AI album ‘Hello World’ klinkt goed: het einde van ‘echte’ muziek?

Kunstmatige intelligentie gaat onze wereld overnemen, daar waarschuwt Elon Musk ons al jaren voor. Maar goed, de beste man heeft genoeg praatjes en brengt zelfs een vlammenwerper op de markt. En volgens het welbekende gezegde vervullen praatjes geen gaatjes. We hoeven voorlopig dus nog niet bang te zijn voor kunstmatige intelligentie, maar aan creativiteit geen gebrek. Er is namelijk voor het eerst een mainstream album door AI gecomponeerd. Wij moeten bekennen… het klinkt lang niet gek.

AI heeft zijn weg naar de muziekindustrie gemaakt

Dat een bedrijf als Spotify kunstmatige intelligentie inzet om gebruikers de meest relevante muzieksuggesties voor te schotelen weten we. En gelukkig maar, want wij kunnen niet meer zonder onze Discover Weekly afspeellijst. Daar stopt het echter niet bij. Onlangs heeft Spotify Francois Pachet aangenomen, een expert op het gebiedt van muziek dat door AI is gecomponeerd. Het duurde niet lang voordat hij op 27 november het label ‘Flow Records’ bekend maakte.

spotify

De eerste artiest onder contract van het label ‘Flow Records’ is SKYGGE. De digitale en door een algoritme samengestelde artiest heeft het nummer ‘Hello Shadow‘ met Benoit Carre gemaakt. Daar bleef het echter niet bij. Kunstmatige intelligentie heeft de capaciteiten om te leren en zichzelf nieuwe dingen aan te leren. Uiteraard vanuit experimentele nieuwsgierigheid. Dit zorgt ervoor dat een nummer als ‘Hello shadow’ binnen milliseconden kan worden gecomponeerd. Kun je het je voorstellen?

Moeten producers als Jimmy Lovine of grote artiesten zich zorgen maken?

Je kunt alles van de plaat ‘Hello Shadow’ vinden, maar in principe beschikt dit nummer over alle ingrediënten om een hit te worden. Daarnaast is het niet bij dit nummer gebleven. SKYGGE heeft een compleet album geproduceerd. Moeten producers als Jimmy Lovine of grote artiesten zich zorgen maken over de toekomst? Niet alle nummers zijn even sterk, maar er zit wel goed materiaal tussen. En dit kan alleen maar beter worden waardoor artiesten en producers overbodig worden. Voor het album ‘Hello world’ zijn muzikanten als Stomae en Kiesza in de studio gezet om samen met SKYGGE het album te maken. Dat is enigszins handig voor de vocale input van de muziek en collabs werken nou eenmaal goed.

‘Hello world’ is exclusief via Spotify te beluisteren. Dat doe je hierboven, of hier op Spotify. Wij zijn alweer benieuwd naar het volgende werk van Flow Records. De potentie is er in ieder geval.

Reageer op artikel:
Het eerste AI album ‘Hello World’ klinkt goed: het einde van ‘echte’ muziek?
Sluiten