Daniel Koster
Daniel Koster Culture 8 mrt 2017

Hoe Netflix jouw dataverbruik halveert

Wij kunnen ons nog herinneren dat je vroeger van een onbeperkte databundel kon genieten. Nu wordt dat natuurlijk door bepaalde providers weer ingesteld, echter zitten velen aan een datalimiet. En daar speelt Netflix briljant op in.

Want ja, je wilt ook onderweg gewoon kunnen Netflixen. Nu kan dat natuurlijk al doordat je Netflix offline kunt kijken. Maar, dat geldt enkel voor bepaalde films en series. Ook verreist dit data op je telefoon.

netflix-functie

Netflix heeft een oplossing

Vandaar dat Netflix er alles aan doet om jou films en series te laten streamen zonder dat dit desastreus is voor je databundel. En de resultaten hiervan zijn vruchtbaar, zeer vruchtbaar.

Het is een ietwat ingewikkeld proces, dat Nu.nl mooi uiteen heeft gezet. Netflix gaat namelijk films en series shot voor shot analyseren. Elke film of serie kent namelijk shots die ontzettend druk zijn, met allerlei kleuren, explosies en/of animaties.

Bitrates?

Die beelden vereisen veel van je data. Complexe beelden kennen meer bits en daardoor een hogere bitrate. Echter kan dezelfde film of serie ook simpelere beelden bevatten. Bijvoorbeeld beelden van iemand voor een groene achtergrond. Die kent dan weer een lagere bitrate.

Door hier via kunstmatige intelligentie op in te spelen kan Netflix het dataverbruik omlaag schroeven zonder dat de kwaliteit van de beelden verloren gaat. Je verlaagt dus in wezen voor bepaalde shots de kwaliteit zonder dat je dit ziet.

Enkel voor kleine schermen

Let wel op: dit gebeurt enkel voor je smartphone. Op grotere schermen, zoals jouw televisie, zou je het omlaag schroeven van de bitrate zien. Op jouw smartphone is dat niet het geval. Wat de winst dan is qua dataverbruik? Dat wordt uiteindelijk met de helft naar beneden geschroefd.

Dit is trouwens niet enkel voordelig voor jouw dataverbruik. Dit principe kan ook worden toegepast voor het offline downloaden van content. Die content neemt zo minder beslag in op je apparaat. Dat is altijd mooi meegenomen!

Leuk verhaal trouwens, dat streamen van Netflix. Maar dan moet dat wel een beetje rap gebeuren. Is jouw Netflix-verbinding traag? Zo doe je er wat aan. Data op? Dan zijn dit onze favoriete films en series die je offline kunt kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe Netflix jouw dataverbruik halveert
Sluiten