Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 6 feb 2013

Het 3D-printen van organen komt steeds dichterbij

Vooralsnog konden stamcellen alleen gekweekt worden, maar voor de eerste keer in de historie hebben wetenschappers van de Heriot-Watt University in Edinburgh het voor elkaar gekregen om humane embryonale stamcellen (hESCs) te produceren door ze te printen met een 3D-printer. Dit houdt in dat er in de toekomst daadwerkelijk organen geprint kunnen worden, omdat deze organismen helpen bij de creatie van ieder soort weefsel, dus ook het menselijk weefsel. Hierdoor kan bijvoorbeeld een longtransplantatie, levertransplantatie en huidtransplantatie plaatsvinden. Óf de 3D-geprinte stamcellen kunnen helpen bij het herstellen van ‘beschadigde’ organen. Orgaandonatie zou daardoor op termijn verleden tijd worden.

Ook kunnen hierdoor medicijnen beter getest worden, omdat minder proeven op dieren uitgevoerd hoeven te worden. Dit komt weer doordat het menselijk weefsel nagebouwd kan worden, waarop de medicijnen getest kunnen worden. Een belangrijk gegeven is dat het 3D-printen van organen en het transplanteren daarvan nog volop in ontwikkeling is en het daardoor nog wel een lange tijd kan duren voordat het echt zover is. Desalniettemin een interessante ontdekking.

Wil je overigens meer weten over 3D-printen? Check dan onze rubriek ‘De belofte van 3D-printen‘ waarin Hans van Toor alle facetten van deze mooie ontwikkeling uitlegt.

Stamcellen 3D-printer

“Chirurg Anthony Atala toont een vroeg stadium van een experiment dat ooit het orgaandonorprobleem zou kunnen oplossen: een 3D-printer die levende cellen gebruikt om een transplanteerbare nier te produceren.” Zijn toespraak zie je in onderstaande video.

Reageer op artikel:
Het 3D-printen van organen komt steeds dichterbij
Sluiten