Het begin van fotografie: de allereersten uit de geschiedenis

De komst van de smartphone heeft een kleine revolutie veroorzaakt binnen fotografie. Hoewel het nog steeds lastig is om een originele en écht goede foto te maken, heeft wel bijna iedereen een camera binnen handbereik. Dit is echter iets van de laatste paar jaren; vroeger was het maken van foto’s helemaal niet vanzelfsprekend. Zoals bij alle technologie is het ergens begonnen. Precies daar hebben wij een selectie, het kan natuurlijk niet anders, foto’s van. De allereersten uit de geschiedenis binnen hun soort.

De allereerste

Deze afbeelding is de allereerste foto. Joseph Nicéphore Niépce maakte deze foto in 1826 vanuit z’n raam in de Franse streek Bourgondië. Niet digitaal of met een fotorolletje, maar met een proces genaamd heliografie. Hierbij werd een speciale vloeistof op een glazen of metalen plaat gesmeerd, welke proportioneel uithardde aan de hand van de hoeveelheid licht.

Kleur

Deze afbeelding wordt beschouwd als de eerste kleurenfoto. De uitvinder van de spiegelreflexcamera drukte de knop in, maar James Clerk Maxwell krijgt de eer vanwege het wetenschappelijke proces dat het maken van deze foto mogelijk maakte.

Digitaal

In 1957, twintig jaar voor de eerste digitale camera (van Kodak), werd deze afbeelding gemaakt. Het is een scan van wat in eerste instantie een foto die in eerste instantie op een filmrolletje was geschoten.

Zelfportret

In 1839 besloot Robert Cornelius zelf voor de lens te gaan zitten. Hij zat ongeveer een minuut op een stoel voor de camera, waarna hij de lens weer bedekte.

Mens

Louis Daguerre schoot deze foto van Boulevard du Temple in Parijs. Omdat de sluitertijd ongeveer zeven minuten bedroeg, bewogen de mensen teveel om vastgelegd te worden. Links onderin de foto is echter een persoon te zien waarvan z’n schoenen worden gepoetst. Dit persoon wordt gezien als eerste persoon die ooit op de gevoelige plaat is vastgelegd.

Bliksemschicht

Onderstaande afbeelding is de eerste foto van een bliksemschicht. In 1882 maakte William Jennings een foto van dit natuurwonder en bewees hiermee dat bliksem veel gecompliceerder was dan in eerste instantie werd gedacht.

Tornado

De natuur blijft fascinerend om vast te leggen. Zo maakte een tuinier deze allereerste foto van een tornado op ongeveer 22 kilometer afstand van de storm.

Vliegtuigcrash

Crashende vliegtuigen is niet alleen van de laatste tijd; deze foto uit 1908 toont een neergestort testmodel van het Amerikaanse leger. Één van de twee vliegers, Thomas Selfridge, overleefde de crash niet. De andere inzittende, een van de gebroeders Wright, overleefde het ongeluk.

Zelf into fotografie? Check deze cheatsheet!

Reageer op artikel:
Het begin van fotografie: de allereersten uit de geschiedenis
Sluiten