Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 28 aug 2017

Zo ziet het fitnessen van de toekomst eruit

Sporten lusten we bij de WANT-redactie wel pap van. Wat ons de afgelopen tijd begint op te vallen is dat de sportwereld in een stroomversnelling aan het raken is. Fitness en alles daaromheen is hot! Gezond eten, inventieve workouts enzovoorts.

Daar komt bij dat mensen bereid zijn om flink wat geld aan het sporten uit te geven, waardoor bedrijven en overheden smakken geld tegen het verbeteren van de sport aangooien. Wij duiken de toekomst in om te kijken hoe het fitnessen van de toekomst eruitziet!

Het fitnessen van de toekomst

Om de vraag te beantwoorden hoe het fitnessen van de toekomst eruitziet doken we het internet op én vroegen we Martyn van Manners om wat kennis. Kort gezegd wordt alles simpeler en duidelijker. Dagelijks wordt er meer kennis over allerlei aspecten van het sporten gewonnen en applicaties worden steeds vaker gebruikt om jou de helpende hand bij het sporten te bieden. Voor het gemak benoemen we per aspect van het sporten wat jij daarvan in de toekomst kunt verwachten!

Belangrijk: je voeding

Sporten is niet alles, voeding speelt ook een belangrijke rol in je sportprestaties en je spiergroei. Een ontwikkeling die nu al aan de gang is, is dat je door middel van je telefoon en gadgets kunt scannen waar een bepaald product uit bestaat. Zo kun je checken of dat product je dagelijkse behoefte aan calorieën stilt. In de toekomst zal dit niet enkel per product gaan, maar per geheel gerecht! Je moet dan wel weten waar jouw lichaam behoefte aan heeft. Een analyse van je lichaamsbehoefte die eveneens door je smartphone of een gadget wordt uitgevoerd is in de toekomst hoogstwaarschijnlijk. Tot slot zie je met betrekking tot voeding dat er diensten in het leven worden geroepen waarbij jij zelf kunt samenstellen wat voor ingrediënten jij in je maaltijd wilt zien. Deze diensten bereiden dit voor je en bezorgen het eten aan huis of bij je op werk. Ideaal!

Het sporten zelf

Tijdens het sporten zelf zul je van allerlei innovaties de hulp krijgen. Het zijn er teveel om op te noemen, dus noemen we nu twee voorbeelden. Zo zien we de apparaten je op allerlei manieren ondersteunen om het meeste uit je workout te halen. Een voorbeeld van een dergelijk apparaat is het onderstaande bankdrukapparaat. Iedere bankdrukker weet hoe fijn het is als iemand even een handje helpt bij het drukken. Zo kun je die laatste twee herhalingen nog zetten. Dit onderstaande apparaat biedt de helpende hand al, geheel automatisch! Dit gaat natuurlijk nóg beter werken en meer functionaliteiten kennen in de toekomst.

Ook kleding helpt je een handje in het zwaarder en effectiever maken van je workout. Zo kwamen wij laatst een speciaal type legging van physiclo tegen die zwaarder is. Hierdoor kun jij hetzelfde trainingsschema in de fitnesszaal of tijdens het hardlopen volbrengen, maar verbrand je meer. Een slimme manier om het maximale uit je training te halen!

Het bijhouden van je prestaties

Het gaat er natuurlijk bij het sporten om wat het eindresultaat is. Dit kun je nu al bijhouden door op de weegschaal te gaan staan, maar die laat enkel je gewicht zien. Zo kun je vet verbranden maar wel aankomen omdat je meer gewicht aan spiermassa aanmaakt. Daar komt met deze slimme spiegel verandering in. Je gaat op een roterend plateau staan. Vervolgens wordt je rondgedraaid en nemen de sensoren al jouw vitale stats op en neemt een camera je lichaam op. De informatie wordt naar je telefoon toegestuurd en je krijgt zodoende te zien of je spiermassa hebt gekweekt, hoeveel centimeter je bent gegroeid en meer!

Ook wordt er gewerkt aan slimme kleding die je tijdens het trainen ondersteunt. Zo kun je denken aan Enflux. De kleding kent allerlei sensoren die in 3D beeld via de bijbehorende app laten zien hoe jij je training uitvoert. Ook wordt bijvoorbeeld bijgehouden hoe veel oefeningen je doet. Het gave hieraan is dat de applicatie vervolgens feedback geeft. Je kunt terugzien hoe jij de oefeningen hebt uitgevoerd en krijgt tips omtrent hoe je de oefeningen nóg beter kunt uitvoeren te zien. Zeg maar dag tegen je fysieke personal trainer!

Tot slot is er al een hele rits aan wearables te verkrijgen die bijhouden hoe je sportprestaties zijn. Deze zullen in de toekomst nóg kleiner en mobieler worden Een elektronische display dat net zo dun is als je huid en als het ware op je huid wordt geplakt is al een feit. Dit apparaat kan allerlei informatie bijhouden, zoals de afstand die je loopt en hoe hard je loopt. Een chip in je lichaam is ook een manier om dit voor elkaar te krijgen. Zo wordt alles bijgehouden zonder dat jij je daar zorgen om hoeft te houden. En natuurlijk geanalyseerd om verbeterpunten te lokaliseren.

De trainingen zelf laten je het meest uit je tijd halen

Zoals we al eerder aangaven wordt er flink wat tijd en geld in het verbeteren van de workout gestoken. Het idee is hierbij dat je zoveel mogelijk inspanning levert in de minimale tijd. De optimale training is dus het doel. Een 7 minute workout is bijvoorbeeld hier het resultaat van. Binnen zeven minuten werk jij een reeks oefeningen af waardoor je lichaam flink vermoeid raakt. Dat is wat anders dan een half uur moeten hardlopen voordat je moe begint te raken. In de toekomst verwachten we workouts die nog meer optimaal zijn. Zo kun jij binnen korte tijd bepaalde spiergroepen maximaal belasten. Awesome!

Het fitnessen van de toekomst

De bovenstaande innovaties zijn al werkelijkheid of liggen in het verschiet. Waar wij flink sporten worden we hier zeker blij van. Beter je voeding kunnen afstemmen is bijvoorbeeld ideaal, maar ook betere ondersteuning tijdens je workout en manieren om de verbeteringen in je lichaam waar te nemen is awesome. Het toffe is ook dat het fitnessen van de toekomst niet enkel in de toekomst ligt, maar er ook al diverse innovaties zijn het fitnessen van nu een futuristisch tintje geven. We raden je zeker aan de innovaties die nu al verkrijgbaar zijn aan te schaffen en verder wensen we je veel sportplezier!

Reageer op artikel:
Zo ziet het fitnessen van de toekomst eruit
Sluiten