Daniel Koster
Daniel Koster 20 apr 2016

Is het gigantische Star Wars aanbod een overkill aan het worden?

Eindelijk werd tien jaar na de laatste officiële Star Wars film onze honger gestild. Star Wars: The Force Awakens was een feit. Maar daarmee is de koek niet op. Er staan namelijk nog flink wat films op het menu. Zo komen er twee nieuwe Star Wars films als vervolg op The Force Awakens. Ook is een Anthology reeks in het leven geroepen. Dit zal ook een trilogie van films zijn waarvan ‘A Star Wars Story’ het eerste deel is. De eerste trailer verscheen onlangs, die check je hier. Er liggen dus nog flink wat films in het verschiet en de kans is groot dat er nog meer films komen als deze films een succes zijn. Maar wordt dit niet teveel van het goede?

Wanneer de films uitkomen

Maar eerst een overzicht van de data waarop de films voor het eerst in de bioscoop te zien zijn. De data zijn niet honderd procent zeker. Dit aangezien vele films nog in productie zijn en dus nog niet af zijn.

[accordion title=”Star Wars films”]

  • 2015 Star Wars: The Force Awakens. Eerste film van sequel trilogie
  • 2016 Rogue One. Eerste Anthology film
  • 2017 Star Wars: Episode VIII tweede film van sequel trilogie
  • 2018 Han Solo Anthology film. Tweede Anthology film
  • 2019 Star Wars: Episode IX derde film van sequel trilogie
  • 2020 (gerucht) Boba Fett Anthology film. Derde Anthology film

[/accordion]

Elk jaar een Star Wars film

Zoals je kunt zien ligt er vanaf dit jaar elk jaar een film in het verschiet. Twee trilogieën lopen hierdoor door elkaar heen. Je krijgt de drie sequel films waarbij wordt ingehaakt op de jedi na de val van Darth Vader. De Anthology films zouden zich afspelen voor en na ‘A New Hope’, de oudste Star Wars film en de vierde episode van de originele saga. En nu de hamvraag: is dit diverse aanbod waar de wereld op zit te wachten, of gaan we verdrinken in de Star Wars films en worden wij ze zat?

Een overkill of niet?

Het is natuurlijk lastig om voor iedereen te praten. Voor nu zijn we (nog) niet Star Wars moe. Maar wat we wel beginnen te merken is dat het enthousiasme rondom Star Wars wat afneemt. Dat is ook wel logisch, ‘The Force Awakens’ was de eerste film in tien jaar. Nu krijgen we er plots nog vijf binnen vijf jaar tijd. Toch begint het woord ‘uitgemolken’ zich bij ons te vormen. De verhalen gaan nu écht door elkaar heen lopen en het spoor ben je enkel als doorgewinterde fan dan niet bijster. Het had ons logischer geleken om eerst de sequels af te ronden en dan naar de Anthrology films toe te werken. Nu krijgen we weer een film over de Death Star en het vernietigen daarvan in de vorm van ‘Rogue One: A Star Wars Story’. Of we hier op zitten te wachten zijn we nog niet helemaal over uit. Het verhaal rondom de Death Star zijn wij zelf wel een beetje klaar mee.

Het enthousiasme neemt (nu al) af

Het enthousiasme neemt af. Dat merkten wij zelf op de reacties op de trailers van de nieuwe Star Wars films. Toen wij de eerste trailer van de zevende film plaatste ging-ie door het dak en was iedereen ontzettend enthousiast. De eerste trailer van A Star Wars Story werd met merkbaar minder enthousiasme ontvangen. Oké, we gaan ‘m vast weer allemaal checken, maar gaat-ie aan de torenhoge verwachtingen voldoen? Wordt het wederom een spectaculair en origineel spektakel? Of wordt de film een tegenvaller en de vier films daarna een nieuw verhaal in een oud jasje? Daar kunnen we uiteraard nog niets over zeggen, maar de films moeten wel écht goed zijn dat ze elk jaar weer de fans blijven boeien en tevreden stellen. Uit andere reeksen hebben we gezien dat dat lastig is. Kijk naar de Batman versus Superman, of de laatste Avengers film. Die films waren niet écht vernieuwend en daardoor toch een stuk minder populair dan de voorgangers. Hierdoor zijn we bang dat Disney zichzelf in de vingers snijdt en de originaliteit en verrassing van eerdere delen niet kan evenaren. Laten we hopen dat we ongelijk krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Is het gigantische Star Wars aanbod een overkill aan het worden?
Sluiten