Jan de Raab
Jan de Raab Tech 12 okt 2018

De volgende Bitcoin: de mogelijkheden van QTUM

Als je van mening bent dat Bitcoin en Ethereum de beste cryptoprojecten zijn dan zul je wellicht versteld staan van de mogelijkheden van QTUM. Dit, op de blochaintechnologie gebaseerde platform combineert het beste van beiden tot één functioneel platform.

Wat is QTUM

Qtum is een in Singapore gebaseerd open-sourceproject dat het Unspent Transaction Output (UTXO) -model van Bitcoin combineert met de Ethereum Virtual Machine (EVM). De EVM zorgt voor compatibiliteit met op Ethereum gebaseerde ‘smart contracts’. Dit gebeurt door gebruik te maken van zijn kerntechnologie, “Account Abstract Layer”, om het UTXO-model van Bitcoin Core en de EVM te overbruggen. Het doel hiervan is om ‘smart contracts’ en gedecentraliseerde applicaties mogelijk te maken op de beproefde basis van Bitcoin. Qtum maakt gebruik van het consensus-mechanisme voor ‘proof-of-stake’ en bezit momenteel de volgende specificaties:

 • Bloktijd van ~ 120 seconden
 • Blokgrootte van 2 MB
 • Maximaal aanbod van 100 miljoen

Het doel van het project is om oplossingen voor bedrijven aan te bieden door de beste delen van de Bitcoin- en Ethereum-protocollen te combineren. Met verdere ontwikkeling van het platform wil de stichting Qtum zijn diensten op de markt brengen, waardoor toepassingen voor tal van sectoren binnen handbereik komen. Te denken valt aan sectoren als: logistiek, financiën, productie en nog veel meer.

Toolkit voor ontwikkelaars

Qtum wordt op de markt gebracht als de toolkit voor ontwikkelaars om deze te gebruiken om robuuste gedecentraliseerde applicaties bovenop de blockchain te bouwen. In tegenstelling tot het gebruik van een “account-gebaseerd model” zoals Ethereum is, is Qtum echter gebouwd op het UTXO-model van Bitcoin. Vanwege de manier waarop het is opgezet, zijn Ethereum’s slimme contracten en Bitcoin Improvement Proposals (BIP) bovendien compatibel op de Qtum-blockchain.

Account Abstract Layer (AAL)

De Account Abstract Layer dient als contactpunt tussen het Bitcoin-protocol en de Ethereum Virtual Machine. Slimme contracten die voorheen niet konden worden uitgevoerd in mobiele toepassingen of opslagapparaten, zouden in theorie mogelijk zijn vanwege de abstracte accountlaag. Door de AAL boven op de Bitcoin-blockchain te stapelen, kan het “Simple Payment Verifications” (SPV’s) protocol van het Bitcoin-netwerk worden gebruikt. Het SPV-protocol stelt gebruikers in staat om te communiceren met een blockchain zonder het te hoeven downloaden. Voor het SPV-protocol gebruikt Qtum de Lite-wallet van Go-Mobile.

Go-Mobile

Het doel van Go Mobile is om een ​​platform te zijn dat het gebruik van gedecentraliseerde applicaties op mobiele apparaten mogelijk maakt. Door gebruik te maken van het SPV-protocol van het UTXO-model van Bitcoin, kan Qtum zogenaamde lite wallets gebruiken om te communiceren met slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties. Het directe voordeel van het gebruik van het SPV-protocol is dat een gebruiker geen hele blockchain hoeft te downloaden om ermee te kunnen communiceren.

Internet-of-Things

Bovendien breidt Qtum dit uit naar IoT-apparaten. Door gebruik te maken van hun AAL-technologie en SVP-compatibiliteit, laat Qtum slimme apparaten synchroon lopen met het blockchain-netwerk zonder een volledig knooppunt te worden. Het vermogen om via slimme apparaten met gedecentraliseerde applicaties te communiceren, zou een grotere stimulans zijn voor bedrijven om de technologie te gebruiken.

Toekomst

Doordat QTUM zich voornamelijk richt op het ontwikkelen van praktische toepassingen van de blockchaintechnologie, zoals de synchronisatie van apparaten die gebruik maken van het Internet-of-Things, zal de populariteit van QTUM enkel toenemen. Het platform speelt daarbij in op de behoefte om een toekomstgerichte basis te leveren aan tal van sectoren waarbij de blockchaintechnologie een steeds grotere rol zal krijgen.

Lees ook de vorige delen van deze serie:

 1. De volgende Bitcoin #1: alles wat je moet weten over Ethereum
 2. De volgende Bitcoin #2: Ripple is een vreemde eend in de bijt
 3. De volgende Bitcoin #3: Neo is China’s Ethereum
 4. De volgende Bitcoin #4: Litecoin biedt de volgende stap
 5. De volgende Bitcoin #5: wat je moet weten over Bitcoin Cash
 6. De volgende Bitcoin #6: Dash focust op veiligheid
 7. De volgende Bitcoin #7: Monero garandeert privacy
 8. De volgende Bitcoin #8: Cardano is Ethereum, maar dan anders
 9. De volgende Bitcoin #9: Stellar (XLM) doet het net even anders
 10. De volgende Bitcoin #10: IOTA (MIOTA) en het Internet of Things
 11. De volgende Bitcoin #11: Ethereum Classic (ETC) doet het anders
 12. De volgende Bitcoin #12: TenX is het betalingsverkeer van de toekomst
 13. De volgende Bitcoin #13: WAVES is jouw eigen cryptomunt
 14. De volgende Bitcoin #14: TRON geeft jou de controle
 15. De volgende Bitcoin #15: Lisk (LSK) blinkt uit in schaalbaarheid
 16. De volgende Bitcoin #16: Nano focust op efficiëntie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De volgende Bitcoin: de mogelijkheden van QTUM
Sluiten