Rutger Houweling
Rutger Houweling Tech 18 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Het internet verbindt de hele wereld; als het aan Elon Musk ligt binnenkort ook de ruimte!

De naam Elon Musk hoor je tegenwoordig overal! Hij is de bekende baas van Tesla en de particuliere ruimtevaartorganisatie SpaceX, werkt aan een supersnelle magneetzweeftrein en waarschuwt de planeet voor de opkomst van denkende computers. Het zou ons niet verbazen als hij binnenkort à la Tony Stark rondvliegt in een Iron Man-pak!

Musk kondigde in Businessweek aan óók nog plannen te hebben om internet via satellieten aan te bieden. Het is de bedoeling dat er een netwerk van geostationaire satellieten in een zéér lage baan rond de aarde wordt gebracht. Internetverkeer zou dan via de ruimte reizen in plaats van door de kabel!

Volgens Musk is dit niet alleen een praktische manier om de hele wereld in één keer in contact met het web te brengen. Omdat de signalen door de ruimte reizen, gaan ze bovendien sneller dan door een kabelnetwerk, tot wel veertig procent!

Als klap op de vuurpijl zou dit plan er óók nog voor zorgen dat het web (relatief) makkelijk uitgebreid kan worden in de ruimte: daarvoor hoef je alleen maar extra satellieten te lanceren. Mocht men in de jaren ’20 of ’30 van deze eeuw Mars koloniseren, dan is men daar meteen aangesloten op het netwerk! Een Skype-sessie met iemand op een andere planeet klinkt dan ineens helemaal niet meer vergezocht.

Zo ver is het nog niet: volgens Musk duurt het minstens vijf jaar, en kost het ruim tien miljard dollar, om het ruimte-internet te ontwikkelen en testen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Het internet verbindt de hele wereld; als het aan Elon Musk ligt binnenkort ook de ruimte!
Sluiten