Het intrigerende succesverhaal van de elektrische fiets

Elektrische fietsen Dennis Mons 15 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Het is feitelijk nog niet zo lang geleden dat de elektrische fiets opdook. Maar hoewel in eerste instantie vooral oudere mensen erop rondkarden, is het nu het hipste vervoersmiddel dat je kunt kopen. Maar hoe dat zo? WANT-redacteur Dennis Mons is in ieder geval verbaasd en geïntrigeerd.

De elektrische fiets is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het straatbeeld. En het is allang niet meer slechts een hulpmiddel voor ‘oude’ mensen. Maar wist je dat de geschiedenis van de elektrische fiets teruggaat tot het begin van de 19e eeuw? Toen werd er al geëxperimenteerd met elektromotoren op fietsen. Zeg maar een elektrische Solex, en ze waren best shitty.

Elektrische fiets is een must-have van dit decennium

Het succes van de elektrische fiets liet dus wel even op zich wachten. Het duurde nog bijna een eeuw voordat het concept echt doorbrak. In de jaren ’90 begonnen de eerste elektrische fietsen op de markt te komen, maar ze waren toen nog vooral populair onder ouderen en mensen met een lichamelijke beperking.

De prijs was hoog (is het overigens nog steeds) en de technologie was nog niet zo ver ontwikkeld als nu. Het moge duidelijk zijn dat de tijd van de suffe Batavus of Gazelle met een batterijbips nu toch echt voorbij is. Hippe merken als Vanmoof en Cowboy hebben het strijdtoneel overgenomen en bereiken ook de jongere fietsers met strakke designs.

Dus laten we eerlijk zijn, het grootste voordeel van de elektrische fiets is toch wel dat het trappen veel lichter wordt. Geen gedoe meer met uitgeputte benen en bezwete shirtjes. Gewoon lekker zitten en genieten van de rit. Het is alsof je altijd de wind in de rug hebt, zelfs als die er eigenlijk niet is.

En laten we vooral niet vergeten hoe handig het is om snel boodschappen te doen of even langs vrienden te gaan. Geen parkeerproblemen meer en geen stress door het openbaar vervoer. Gewoon opstappen en gaan. Ideaal voor in de stad, maar ook op de vlaktes van dorp tot dorp.

Elektrische fiets leasen? Hier moet je op letten volgens de ANWB
Deze Cowboy is pretty & bad-ass. (Afbeelding: Cowboy)

Rijdende torpedo’s

Zo’n elektrische fiets aanschaffen is dus een goed idee. Maar het is niet verwonderlijk dat onze regering beperkingen oplegt. Zo is een zogenoemde speedpedelec (die max 45 kilometer per uur gaat) alleen toegestaan met een geel kenteken en een helmpje. Niet echt een elektrische fiets meer, maar een brommer waarbij je moet trappen.

Da’s dan ook een flink nadeel van die fietsen: zo zie je weleens mensen op elektrische fietsen die zo hard gaan dat je je afvraagt waarom ze eigenlijk nog niet voor de Olympische Spelen zijn geselecteerd. Of mensen die nog steeds trappen, zelfs als de motor al aanstaat.

Daarnaast hebben we allemaal menigmaal een n00b gezien die de technologie nog niet helemaal onder de knie heeft. En ook als je niet zelf op een elektrische fiets zit, blijft er het gevaar dat mensen gewoon geen besef hebben van hun snelheid. Rijdende torpedo’s dus. Oversteken is dan al riskant als je echt niet kunt inschatten hoe hard men rijdt, hoewel mijn collega Jeroen Kraak daar anders over denkt.

Amish op elektrische fiets
Lekker boodschappen doen. (Afbeelding: Don Sniegowski/FLickr CC))

De elektrische fiets is de toekomst

Maar laten we vooral niet vergeten hoeveel voordelen de elektrische fiets heeft. Het is beter voor het milieu dan een auto of brommer, je bent in beweging en het biedt de vrijheid om overal naartoe te gaan zonder afhankelijk te zijn van anderen. Het is dan ook geen wonder dat de populariteit van de elektrische fiets blijft groeien. Er komen steeds meer merken op de markt.

De elektrische fiets was in eerste instantie voor de ouderen of voor mensen met een beperking, maar de technologische ontwikkelingen en ontwerpen zorgen ervoor dat ook jongere mensen weer kiezen voor de fiets in plaats van de auto.

CEO’s van Cowboy: ‘Nu wordt je elektrische fiets echt snel en fijn’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen