Daniel Koster
Daniel Koster Google 17 mei 2016

‘Android-telefoons crashen vaker dan iPhones’

De discussie over of Android-telefoons of iPhones beter zijn blijft bestaan. Er zijn namelijk genoeg redenen te bedenken dat Android-phones beter zijn, echter geldt datzelfde ook voor iPhones. Geinige experimenten hebben al aangetoond dat je mensen hier flink mee in de maling kunt nemen. Maar het is nu misschien wel klaar met de discussie. Als we namelijk kijken naar de samenwerking tussen software en hardware wordt bewezen dat iOS een stuk beter werkt! iDevices crashen namelijk minder vaak dan Android-apparaten.

Onderzoek wijst uit: Iphones crashen minder vaak dan Android-smartphones

Of je iOS of Android beter vindt werken heeft vooral met je smaak te maken. Dat was in ieder geval een argument dat nu vaak werd gevoerd. Want diegene die stelt dat iOS beter werkt kan dat nu met de bevindingen van dit onderzoek onderbouwen. In de eerste drie maanden van 2016 bleek dat Android-toestellen in 44 procent van de gevallen één maal of vaker crashten. Dit was bij de onderzochte iPhones ‘slechts’ bij 25 procent het geval.

De probleemgevallen

Het onderzoek wijst daarbij ook uit dat er diverse probleemgevallen zijn. In de top vijf van Android-phones vind je de Galaxy S6 (zeven procent), de Galaxy S5 (zes procent), Lenovo K3 Note (zes procent), Motorola MotoG (vijf procent) en Samsung S6 Active (vier procent). Die telefoons crashen dus relatief gezien het meest. Nu denk je wellicht dat Samsung troep verkoopt aangezien smartphones van het bedrijf op plaats één en twee staan. Dit wordt echter door het grootste marktaandeel van het bedrijf verklaard. Voor Apple zijn de probleemgevallen de iPhone 6 (25 procent) en de iPhone 5s (zeventien procent). Het onderzoek wees trouwens ook uit dat het niet (enkel) aan de hardware ligt. 74 Procent van de Android-telefoons bevatte namelijk applicaties die (regelmatig) crashten. Dit was bij iPhones anders, die bevatten in 44 procent van de gevallen applicaties die crashten. De applicaties zelf zijn dus ook boosdoeners!

Waar je woont is ook van invloed

Wat opvallend is, is dat de problemen zich ook in bepaalde werelddelen vaker voordoen dan andere werelddelen. In Azië kwamen ze bij 55 procent voor, in Europa bij 35 procent en in Noord-Amerika bij 27 procent van de gevallen! Dit kan te hebben met de applicaties die worden aangeboden. Ook kan het zijn dat de telefoons in Azië niet allemaal volgens de juiste richtlijnen worden gemaakt en verkocht.

Dus: zijn Android telefoons ‘slechter’ dan iPhones?

Dan nu de grote vraag: kun je stellen dat Android-mobieltjes van mindere kwaliteit zijn dan de iPhone? Wij vinden dat je dit wel kunt stellen. Ja, het probleem is ook te wijten aan de diversiteit van Android-telefoons, dat zij minder vaak de nieuwste software kennen, Android-apps minder goed werken en dat relatief meer Android-telefoons wat ouder zijn. Maar goed, dat is dan iets waar de smartphonefabrikanten en Google op moeten inspelen en iets aan moeten doen. Dat gebeurt blijkbaar niet genoeg, aangezien meer Android-telefoons crashen dan iPhones. Of dit nou aan de software of de hardware ligt, het is een feit. Koop je een Android-telefoon? Dan heb je door allerlei redenen meer kans dat-ie af en toe vastloopt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘Android-telefoons crashen vaker dan iPhones’
Sluiten