Milton Broen
Milton Broen 24 nov 2015

Het is Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag; hierbij tips voor maximale beveiliging

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen; het is vandaag de Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag. Vandaag staat het veranderen van onze wachtwoorden centraal. Zorg echter wel dat je voor een sterk wachtwoord gaat met de onderstaande tips.

Onwetendheid

Mensen weten vaak niet wanneer een wachtwoord écht veilig is. Er zijn verschillende factoren die belangrijk zijn in ogenschouw te nemen als we het over een veilig wachtwoord hebben. De belangrijkste is dat je niet hetzelfde wachtwoord bij al je accounts gebruikt. Als iemand achter je wachtwoord komt heeft diegene dan niet meteen toegang tot al je accounts. Ook is het belangrijk om een combinatie te gebruiken van (hoofd)letters, cijfers en symbolen en het liefst zo min mogelijk gebruik te maken van bestaande woorden. Het gebruik van je geboortedatum is uit den boze aangezien deze door vrijwel iedereen is te achterhalen. Hieronder hebben wij een lijst met zaken waar je rekening mee moet houden om een zo veilig mogelijk wachtwoord te bedenken.

1. Heb je je wachtwoord als een gemakkelijk patroon samengesteld, verander ‘m dan nu!

Bij een wachtwoord is het handig om een bekend en gemakkelijk patroon te maken zoals bijvoorbeeld; qwerty123456. Dt is echter niet aan te raden omdat die gemakkelijk te raden zijn. Heb je één van de bekende patronen uit dit lijstje? Verander ‘m dan snel!

2. Een afkorting gebruiken die alleen jij kent

Afkortingen die alleen jij kent en begrijpt zijn goede opties voor een wachtwoord. Dit aangezien anderen niet snel op die lettercombinatie zullen komen. Lees in dit artikel hoe je gemakkelijk een afkorting kunt maken die voor een sterk wachtwoord zorgt.

3. Gebruik geen wachtwoorden, maar gebruik ‘wachtzinnen’

Het is voor een computer relatief gemakkelijk om een bestaand woord te raden. Het is om deze reden dat je beter een zin kunt gebruiken. In deze video wordt duidelijk hoe je dit kunt doen.

4. Vingerafdruk veiliger?

De vingerafdrukscanner is een onderdeel van ons dagelijkse (smartphone)leven geworden. Het kan zijn dat je hierdoor denkt dat vingerafdrukken veiliger zijn dan wachtwoorden, maar is dit wel het geval? In dit artikel wordt duidelijk hoe veilig een vingerafdruk is en hoe veilig een wachtwoord is.

5. Waarom is het goed om je wachtwoord zo nu en dan te wijzigen?

Het is belangrijk dat je je wachtwoord regelmatig verandert. Door jarenlang gebruik te maken van hetzelfde wachtwoord is het voor hackers makkelijker om achter je wachtwoord te komen. Dit aangezien ze meer tijd hebben om ‘m uit te vogelen en wanneer je lange tijd hetzelfde wachtwoord gebruikt hackers je ook eerder op het spoor kunnen komen.

Met de bovenstaande tips kun je vanaf nu de meest krachtige wachtwoorden samenstellen. Gebruik geen gemakkelijke patronen, gebruik afkortingen die alleen jij kent, geen wachtzinnen in plaats van wachtwoorden en ga voor een wachtwoord in plaats van dat je je vingerafdruk gebruikt wanneer dat kan! Verander ze dus ook weer om de zoveel tijd om zo veilig mogelijk te blijven. Er is weinig zo vervelend als jouw wachtwoord welke in de verkeerde handen valt. Je hebt namelijk geen idee wat diegene(n) er allemaal mee gaat doen!

Reageer op artikel:
Het is Nationale Verander Je Wachtwoorden Dag; hierbij tips voor maximale beveiliging
Sluiten