Daniel Koster
Daniel Koster 17 okt 2015

Het lijkt erop dat Zweden het eerste land is waar tastbaar geld verdwijnt

Gaat het papieren geld verdwijnen? Het is een vraag die de wereld al langer bezighoudt. Nu ziet het er met alle technologische ontwikkelingen toch steeds meer naar uit dat dat toch echt gaat gebeuren. Met zaken als mobiel internetbankieren, NFC-contactloos betalen en zaken als Apple Pay en Samsung Pay zijn de mogelijkheden voor het betalen zonder dat je daadwerkelijk cashgeld nodig hebt talrijk. En dit merken ze wellicht nog het meest in Zweden.

Cashgeld in Zweden

Het is in Zweden de afgelopen tijd duidelijker naar voren gekomen dat het betalen met cashgeld inderdaad een stuk minder aan het worden is. Een wetenschapper onderzocht dit fenomeen en vond daar een aantal redenen voor. Zo zijn de komst van nieuwe technologie├źn, de groei van mobiele systemen en het beleid van de regering tegen corruptie met elektronisch betaling een paar bepalende factoren in deze verschuiving. Consumenten voelen zich nu veilig om elektronisch te betalen. En doordat dit op plekken als in de bus en op de hoek van de straat wordt ondersteund, is het een populaire manier van betalen.

Helemaal cashloos betalen

De vraag blijft echter toch nog steeds of het papieren geld nou echt gaat verdwijnen. Aangezien je (nog) niet overal kunt betalen is de nood aan papieren geld nog steeds aanwezig. En natuurlijk zijn zaken als online fraude en storingsgevaar zaken die het elektronisch betalen niet waterdicht en volledig betrouwbaar maken. Dus of Zweden daadwerkelijk ooit (als eerste) cashloos door het leven zal gaan is nog maar de vraag. Daar is voor nu de infrastructuur van het elektrisch betalen nog niet dragend genoeg voor. Een vraag die we in de toekomst beantwoord zullen zien worden!

Check ook:

Reageer op artikel:
Het lijkt erop dat Zweden het eerste land is waar tastbaar geld verdwijnt
Sluiten