Het mysterie van losse veters eindelijk opgelost door wetenschap

Het lijkt een futiliteit, maar is een groot mysterie: het ene moment is je schoenveter nog zo strak als de buik van Marisa Papen en een seconde later struikel je over je losse veters. Je hebt alle knopen al geprobeerd, maar het blijft gebeuren. Hoe kan dit? Wetenschappers van het UCBDynamics Lab hebben het antwoord.

Je kunt dus doen wat je wilt; losse veters zijn onoverkomelijk. Uit onderzoek blijkt dat dit ook echt zo is én dat een veter van het ene moment op het andere losgaat. Het heeft alles te maken met de manier waarop je loopt.

Nooit meer struikelen

De kans op losse veters is groter tijdens het rennen. Dat komt omdat tijdens het rennen je voet het oppervlak raakt met een kracht van 7g (zeven keer de zwaartekracht). Dit zet natuurlijk ook druk op je schoenen en dus je veters. Omdat de veters in een knoop zitten, uiten de krachten zich aan de losse uiteinden, die daardoor heen en weer wapperen. De zwaartekracht en kinetische energie werken als het ware als onzichtbare handen die aan de veters trekken.

losse veters

Tijdens het lopen, maar vooral dus tijdens het rennen, raakt je veter ongemerkt steeds losser, totdat het moment er is waarop de ‘onzichtbare kracht’ je veters lostrekt. Wetenschappers kwamen tot deze ontdekking door een hardloper op een loopband in slow motion te filmen. Door de grote kracht waarmee de voet neerkomt en de elliptische beweging tijdens het lopen, is het simpelweg wachten op het ‘juiste’ moment van kracht en beweging zodat de veters kunnen losschieten. Dit kan lang duren, maar als er eenmaal wat speling komt, zijn de veters in no time los.

losse veter

Leuk natuurlijk dat men nu weet hoe losse schoenveters ontstaan, maar hoe los je het op? Met een zeer eenvoudige variant op de strik die je al gewend bent. De square knot. Zie de onderstaande afbeelding voor een voorbeeld. Deze knoop bleek tijdens tests tot wel vijf keer minder snel los te raken. De verklaring: omdat de veters van beide richtingen over elkaar heen gaan, moeten krachten twee kanten op werken om de knoop los te krijgen en dat duurt een stuk langer. Gebruik deze knoop en de kans is groot dat je op een normale dag nooit meer last hebt van losse veters. Of je kiest voor de zelfstrikkende Nike HyperAdapt, dé game changer in de sneakerwereld.

Dit artikel verscheen als eerste op Manners.nl.

Reageer op artikel:
Het mysterie van losse veters eindelijk opgelost door wetenschap
Sluiten