Daniel Koster
Daniel Koster 9 dec 2015

Het Receptloos kookboek helpt je op een bijzondere manier een handje met koken

Velen kijken naar anderen voor kookinspiratie. Of het nou gaat om kookprogramma’s, kookboeken of apps met recepten. Dit zou eigenlijk anders moeten zijn, of zo stelt Marlies, de auteur van ‘Receptloos’. Zij heeft namelijk een kookboek op de markt gezet dat geen recepten kent. In plaats daarvan wordt je gestimuleerd om zelf de keuken in te duiken en zonder het gebruik van andermans recepten een gerecht tot stand te brengen!

De keuken leren kennen

Anderen kauwen ons op allerlei manieren voor hoe en wat voor eten we moeten bereiden en verorberen. En hier maken we allemaal vriendelijk gebruik van. Dit enerzijds omdat we zelf die kennis niet hebben en anderzijds omdat het op die manier gemakkelijk is om aan inspiratie te komen. De schrijver van Receptloos vindt dit echter een jammerlijke ontwikkeling en wil jou helpen om het heft in eigen handen te nemen. Dit kun je door middel van het boek op twee manieren bewerkstelligen. Ten eerste door jouw kennis omtrent het koken bij te spijkeren en koken overzichtelijk te maken. Dit door je uit te leggen hoe smaak werkt, hoe je dat opbouwt en hoe je ingredi├źnten combineert.

Stappen aanleren om te leren koken

Ten tweede leert het boek je een stappenplan aan zodat je nooit meer een kookboek hoeft te raadplegen. Deze stappen onderneem je voor verschillende gerechten, zoals pasta, soep, ovenschotels en wokgerechten. Neem soep bijvoorbeeld. Door uit te leggen wat voor basiselementen je onder de knie moet hebben om een lekkere soep te koken kun je de recepten vervolgens links laten liggen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bouillon, hoe je pureert en welke kruiden het altijd goed doen. Ook worden wat basissoepjes genoemd zodat je een fijn startpunt hebt om verder uit te breiden. En daarnaast is ook een tweede stappenplan voor kleine gerechten als salades en pizza’s ontwikkeld voor de snellere en dagelijkse hap. Slim!

Receptloos koken

Zie jij wel wat in het koken zonder recepten? Het boek staat op Crowdaboutnow en heeft zijn beoogde doel opgehaald. Dit betekent dat-ie werkelijkheid gaat worden, maar dat jij ‘m nog steeds in de wacht kunt slepen. Dit doe je voor dertig euro! Eet smakelijk.

Reageer op artikel:
Het Receptloos kookboek helpt je op een bijzondere manier een handje met koken
Sluiten