Noah Korevaar
Noah Korevaar Apple 6 feb 2017

Het is tijd om afscheid te nemen van je favoriete iPhone apps en games

Wellicht zul je binnenkort moeten afkicken van je favoriete iPhone apps. Apple gaat namelijk duizenden apps en games uit de App Store halen. Is het tijd om de halve App Store snel op je telefoon te downloaden? 

Wat is er aan de hand?

Laten we bij het begin beginnen. Apple heeft de afgelopen dagen een nieuwe update naar de iOS 10 bèta uitgerold, het voorproefje op de update voor ontwikkelaars. Zo kunnen de makers van je favoriete apps alvast met de nieuwe software aan de slag.

Uit de laatste update blijkt dat Apple alle apps en games gaan schrappen die enkel 32-bit processors ondersteunen. Klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat veel apps en games niet geoptimaliseerd zijn voor nieuwe iPhones en iPads. Ze werken wel, maar ze maken niet optimaal gebruik van de hardware.

Daar wordt ome Apple natuurlijk niet blij van

En daar wordt ome Apple natuurlijk niet blij van. In 2015 kondigde de techgigant al aan dat alle nieuwe apps vanaf toen geoptimaliseerd moeten worden voor 64-bit processors, de nieuwe iPhones dus.

De vorige versies van iOS 10 gaven bij het downloaden van een 32-bit app aan dat je iPhone er trager van kan worden. Fair enough, dat is dus je eigen keuze. Maar sinds de laatste update staat er simpelweg dat de app of game in kwestie niet meer zal werken op iOS 11. Oeps!

iPhone apps

Een nieuw begin voor de App Store

Dit is natuurlijk een beetje dubbel. Het is in jouw voordeel als iPhone apps soepeler draaien op nieuwere iPhones. Een win-win situatie voor Apple en de consument. Bovendien verdwijnen veel verlaten en achterhaalde apps en games zo ook eindelijk uit de App Store. Een nieuw begin dus.

Maar wat nou als de ontwikkelaar van jouw favo app of game twee jaar geleden failliet is gegaan? Dan zal de app dus niet meer geoptimaliseerd worden, en heb je binnenkort pech. Ook actieve ontwikkelaars hebben niet altijd het budget om de apps te verbeteren.

Tot nu toe konden die ontwikkelaars dus gewoon hun 32-bit apps gebruiken voor nieuwe iPhones. Niet optimaal, maar je hebt in ieder geval nog de optie. Afgelopen herfst haalde Apple al 42,300 apps uit de App Store. Duizenden zullen dit jaar volgen.

Maak je geen zorgen over je favoriete iPhone apps

Er is helaas geen definitieve list van apps die buiten de boot vallen. Wel zijn er een hoop populaire spelletjes die nog niet geoptimaliseerd zijn. Denk aan de Nederlandse glorie Ridiculous Fishing, of klassiekertjes zoals Peggle Classic en Ocarina.

Maak je echter geen zorgen. Luie ontwikkelaars hebben nu een goede reden om eindelijk hun games en apps te optimaliseren. Bij populaire apps zal dat dan ook sowieso gaan gebeuren in de komende maanden. De kans is dan ook klein dat je er echt last van gaat krijgen als gebruiker.

En ach, anders heb je nog een paar maanden om afscheid te nemen. iOS 11 wordt naar verwachting rond september uitgebracht, na de aankondiging van de nieuwe iPhone. Een fan gaf ons alvast een voorproefje op wat we kunnen verwachten van de iPhone 8.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mashable

Reageer op artikel:
Het is tijd om afscheid te nemen van je favoriete iPhone apps en games
Sluiten