Daniel Koster
Daniel Koster 11 apr 2015

Het voorspelde voedselprobleem van 2050 nu al opgelost door Nederlandse ingenieurs

Waar de wereldbevolking op dit moment ongeveer uit zeven miljard mensen bestaat, wordt er verwacht dat dit in 2050 tot negen miljard is opgelopen. Van deze bevolking zal ongeveer 85 procent in de stad wonen. Gezellig zul je denken, lekker knus met z’n allen. Er doemt echter een probleem op; een voedseltekort.

Het probleem

Om alle hongerige buikjes van deze negen miljard personen te vullen, is veel eten nodig, onder andere groente en fruit. Een logische oplossing hiervoor is het verbouwen van groente en fruit in speciaal daarvoor aangelegde akkers buiten de stad. Dit kost echter veel tijd, geld en ruimte. Daarnaast zijn deze akkers erg gevoelig voor zaken als plagen, ziektes en natuurlijke omstandigheden. Geen wonder dat individuen over de gehele wereld nu al bezig zijn met oplossingen voor dit groeiende probleem te vinden. Een Nederlands agricultuur-bedrijf komt dan ook met een slim-bedachte oplossing.

De oplossing

De oplossing van het Nederlandse bedrijf PlantLab komt neer op het creëren van productie-units. Dit zijn ruimtes die worden gemaakt voor het telen van groenten en fruit. Wat deze units zo handig maakt, is dat ze aan te passen zijn aan de benodigdheden voor het groeien van een bepaald gewas. Zo kun je de grootte van de unit aanpassen, maar ook de lichtval. Dit is van essentieel belang voor fotosynthese. Waar de enige groentesoort juist meer licht nodig heeft, heeft de andere fruitsoort weer minder licht nodig bijvoorbeeld. Hierdoor wordt per gewas de beste groeiomstandigheden gecreëerd, oftewel Plant Paradise. Maar hoe komen we dan aan die ruimte? De oplossing hiervoor is nog de gaafste en een oplossing die PlantLab zelf aandraagt. Het bedrijf geeft aan ervan overtuigd te zijn dat zij ongebruikte, oude gebouwen zo kunnen utiliseren dat gewassen sneller en efficiënter groeien. Zij willen bijvoorbeeld oude loodsen of wolkenkrabbers van het systeem voorzien. Zij worden zo omgetoverd tot een walhalla voor het verbouwen van groente en fruit.

Efficiënter?

Bijna vijftig procent van de gewassen wordt hedendaags weggegooid. Neem nou een handvol tomaten. Deze worden in Spanje verbouwd waardoor ze eerder moeten worden geoogst zodat wij ze in Nederland redelijk vers kunnen eten. Het duurt namelijk een paar dagen voordat de tomaten bij ons op het aanrecht liggen. Dit gaat ten koste van de smaak en de voedzaamheid van de tomaten. Doordat vraag variabel is en hierop moet worden ingespeeld en tomaten slechts enige tijd goed blijven, verdwijnt de helft in de prullenbak. Door de productie naar de landen zelf te verplaatsen is deze lijn veel korter, kan er op het aanbod worden ingespeeld en binnen no time komen de in Nederland geteelde tomaten bij jou in de keuken terecht. De units zijn daarnaast twee tot drie maal beter in produceren van gewassen dan broeikassen en dertig tot veertig keer beter dan akkers. Een vierkante meter van zo’n productie unit kan een persoon elke dag tweehonderd gram groenten en fruit voorzien. Een rekensom laat zien dat dit betekent dat bij een populatie van negen miljard personen negenduizend vierkante kilometer aan ruimte nodig is. Dit is ongeveer een kwart van Nederland. Voor zeventien miljoen mensen (de Nederlandse populatie) komt dit neer op achttien vierkante kilometer, oftewel de grote van een klein dorp.

Probleem opgelost?

Het lijkt wel zo. Het bedrijf is in 2010 door vier ingenieurs opgericht, maar bestaat nu al uit meer dan dertig werknemers met vele investeerders. Dat mensen nu al bezig zijn met een geniale oplossing voor een probleem waar we in een kleine veertig jaar tegenaan gaan lopen is écht tof. Wij kunnen in ieder geval weer met een gerust hart een bordje groenten naar binnen werken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Het voorspelde voedselprobleem van 2050 nu al opgelost door Nederlandse ingenieurs
Sluiten