23 dec 2015 Milton Broen

Hier moet je op letten als je een goede fixed gear bike gaat maken of kopen

Fixed gear fietsen zijn de afgelopen jaren gewilder dan ooit tevoren. Mensen houden van de minimalistische look van de bikes en de hoge snelheden die ze ermee kunnen behalen. Omdat er een waslijst aan onderdelen en merken zijn heb je ook nog eens de volledige controle over het uiterlijk. Toch zijn er een hoop onderdelen van mindere kwaliteit op de markt die je moet vermijden. Wij geven je tips waar je op moet letten bij het kopen van de onderdelen voor een fixie.

Frame

Het frame is het belangrijkste onderdeel van de uiteindelijke fiets. Het frame is namelijk de basis en de basis moet kwalitatief goed zijn en er mogen geen mankementen aan zitten. Daarnaast zorgt het frame ook voor zo’n zestig procent van het uiterlijk van de fiets. Kies dus voor een mooi, kwalitatief en stevig frame met de juiste afmeting. Met een 7000-serie aluminium zit je altijd goed. Bij de afmeting ligt het echter iets gecompliceerder. In de afbeelding hieronder zie je welke afmeting bij welke lengte hoort. Twijfel je nog over de lengte? Ga dan altijd voor een maat kleiner, dit vanwege je houding op de fiets. Merken die goede frames bieden zijn BLB, Aventón, Columbus, 8bar en Affinity.

FIXED FRAME WANT 1

Wielen

Wielen zijn ook een erg belangrijk onderdeel van de fiets en een aspect van de fiets waar je écht niet op moet bezuinigen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je direct je bankrekening moet plunderen en voor een wielset van meer dan duizend euro moet gaan. Maar je moet ook geen genoegen nemen met een wielset voor minder dan honderd euro. Wielen van deze prijs gaan namelijk binnen de kortste keren kapot waardoor je ze moet (laten) repareren. Dit wordt een duur grapje en goedkoop is duurkoop gaat hier zeker op! Wacht dus desnoods nog even met het aanschaffen van wielen als je met geldproblemen zit. Merken die goede wielen verkopen zijn Miche, BLB, Aerospoke en Gipiemme.

Trouwens, houd bij het aanschaffen van de wielen in de gaten of de naaf een ‘fixed’ kant heeft. Dit kun je zien als er schroefdraad op zit. Kun je het niet vinden? Vraag het dan even na!

Fixed Gear WANT 2

Crank

De crank of kruk is het onderdeel dat je trapas met het pedaal verbindt. Hieraan zit een tandwielblad bevestigd waar uiteindelijk weer de ketting op terecht komt. Het komt er dus op neer dat je crank een hoop krijgt te verduren. Je kunt wel nagaan dat wanneer dit van een zwak materiaal is je kruk het niet lang volhoudt. De meeste cranks van om en nabij de honderd euro gaan lang mee en zijn er voor je op het moment dat je echt moet presteren. Zoek daarom uit of het materiaal van een hoge kwaliteit aluminium is. Twijfel je hierover? Vraag het desnoods even na bij de website of bij een fixed gear zaak bij jou in de buurt. Merken die goede cranks produceren zijn BLB en Sugino.

Fixed Gear 8bar WANT

Voorvork

Als je een frameset koopt hoef je er niet bij na te denken, maar bij veel frames is er geen voorvork bijgeleverd. Als je los een voorvork aanschaft voor je bike is het goed om stil te staan bij de volgende factoren. Allereerst is het van belang dat je voorvork dezelfde kleur kent of een toepasselijke kleur van de rest van je frame of fiets kent. Een neutrale kleur zoals zwart, wit, grijs of zilver doet het (vrijwel) altijd goed. Ook moet je kijken van welk materiaal de voorvork is gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld van carbon of aluminium zijn. Daarnaast wil je dat de voorvork, net als het frame, zo stug mogelijk is om zoveel mogelijk snelheid te behouden. Toch kunnen we begrijpen dat beginners het niet waard vinden om honderd(en) euro’s te besteden aan een voorvork. In dit geval is het dan toch het beste om iets meer te besteden en voor een frameset te gaan zodat je er direct een voorvork bij hebt. Merken die goede voorvorken produceren zijn onder andere BLB, Aventón en Columbus.

Fixed Gear WANT 3

Stuur

Het stuur heeft niet zo veel invloed op de kwaliteit van de fiets, maar wel op het uiterlijk, je zithouding en het rijplezier. Want je wilt uiteraard wel dat je fiets naast goede kwaliteit ook prachtig voor de dag komt. Kies daarom voor een stuur dat je aanspreekt en goed past bij het geheel van de complete bike. Omdat een stuur relatief goedkoop is, is het geen schande als je nét de verkeerde aanschaft. Dan ga je gewoon op zoek naar de volgende en verkoop je de andere weer. Daarnaast is het ook goed om meerdere sturen te hebben zodat je het uiterlijk van je bike op een goedkope en gemakkelijke wijze kunt veranderen. Goede sturen voor een betaalbare prijs zijn onder andere van merken zoals BLB, Cinelli en Deda.

Fixed Stuur WANT

Overige onderdelen

Er zijn nog talloze onderdelen die we helaas niet allemaal kunnen behandelen. Maar je hebt inmiddels wel kunnen zien waar je op moet letten bij het aanschaffen van goede fietsonderdelen. Merken die over het algemeen bij alle onderdelen goede kwaliteit leveren voor een betaalbare prijs zijn BLB en Cinelli.

WANT FIXED

Koop geen ‘kant en klare’ fixed gear fietsen

Wat we écht niet ongenoemd kunnen laten is dat je geen kant en klare fixed gear fietsen moet kopen. Deze in-elkaar-gezette-bikes zijn namelijk voorzien van de meest goedkope en zwakke onderdelen. Je kunt dus beter wachten met je aankoop en doorsparen totdat je een fiets van redelijke kwaliteit kunt aanschaffen. Want niemand wil dat zijn of haar fiets binnen enkele maanden al kapot is.

Fixie WANT

Conclusie

We kunnen het niet vaak genoeg benoemen dat je geen genoegen moet nemen met rommelonderdelen. We hopen dat je zo lang mogelijk plezier kunt hebben van jouw zelfgebouwde fiets en als je daardoor soms een tientje of twee meer moet betalen voor een onderdeel, is dat het zeker waard. Koop dus geen goedkope onderdelen uit China of andere landen, maar blijf trouw aan bekendere kwalitatieve merken. Mocht er dan iets kapot van gaan, dan heb je tenminste nog garantie waar je op terug kunt vallen. Shop dus verstandig, en maak jouw bike helemaal ready door middel van deze tips zodat je flink kunt shinen.

Het beste wat Tech en Culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hier moet je op letten als je een goede fixed gear bike gaat maken of kopen
Sluiten