Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Space 03/06/2020

Dit betekent de historische SpaceX lancering voor de ruimtevaart

De lancering van de raket van de SpaceX raket vanuit de Verenigde Staten was een groot feest voor het land. Na jaren vertrok er weer een bemande vlucht vanaf Amerikaans grondgebied. Het gaat interessante veranderingen brengen in de ruimtevaar.

 

Met de succesvolle vlucht van SpaceX naar het Internationale ruimtestation ISS heeft NASA meer mogelijkheden om mensen de ruimte in te sturen. Dat geeft een hoop nieuwe mogelijkheden. Binnenkort zullen meer vluchten vertrekken vanuit de Verenigde Staten, waardoor niet iedereen meer veroordeeld is aan de Russische Soyuz-raket. Het wordt een samenwerking tussen NASA, SpaceX en Boeing.

SpaceX zorgt voor kostenbesparing

De nieuwe vluchten vanuit de Verenigde Staten hebben grote gevolgen voor de Russen. Tot nu toe betaalt NASA voor elke Amerikaanse astronaut een bedrag van 80 miljoen dollar. Doordat het nu zelf weer raketten gaat lanceren, is dat een flinke som geld dat de Russen gaan mislopen voor hun ruimteprogramma. In totaal gaf de Verenigde Staten het afgelopen jaar 2,77 miljard dollar uit aan Russische ruimtevluchten. In totaal is dat 17 procent van het totale Russische ruimtevaartbudget.

Overigens is SpaceX niet de enige die vluchten naar het ISS vanuit de Verenigde Staten gaat aanbieden. Ook Boeing is bezig met het ontwikkelen van een eigen capsule. In totaal kunnen astronauten dus met drie verschillende ruimteschepen naar het VS gaan.

NASA maakt ruimte

Met de meerdere vluchten wordt het ook waarschijnlijker dat er commerciële ruimtevaart naar het ISS gaat plaatsvinden. Ondertussen maakt NASA het ISS ook geschikt voor ruimtetoerisme. In het verleden was de ruimtevaartorganisatie er nog streng op tegen. Op dit moment is ruimtetoerisme nog te duur. Een vlucht met SpaceX kost NASA 55 miljoen dollar, terwijl een vlucht in de Boeing Starliner 90 miljoen dollar gaat kosten. Het is dan ook belangrijk voor de twee vluchtreuzen dat ze de kosten flink omlaag kunnen krijgen.

The Verge

Reageer op artikel:
Dit betekent de historische SpaceX lancering voor de ruimtevaart
Sluiten