Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 11 okt 2019

Apple CEO Tim Cook reageert: zwicht Apple voor China?

Apple is toch gezwicht voor de Chinese overheid en heeft de ‘protestapp’ HKmap uit de App Store verwijderd. Met de app kunnen burgers en protesteerders in Hong Kong aangeven waar de politie zich op dit moment bevindt. Een doorn in het oog van China, die al wekenlang de gewelddadige opstand in Hong Kong probeert neer te slaan.

Eerder verwijderde Apple HKmap ook al uit de App Store, maar plaatste die vervolgens weer terug na kritiek van mensenrechtenorganisaties en demonstranten. De app zou bovendien geen enkele richtlijn van de fabrikant schenden, stellen de ontwikkelaars zelf. China kwam daarna met een waarschuwing voor ‘consequenties’ als Apple de app niet uit de App Store zou halen. Daar lijkt het bedrijf nu voor te zijn gezwicht.

‘Protestapp’ HKmap bedreiging voor veiligheid?

De Chinese overheid zou de ontwikkelaars meerdere keren hebben benaderd om te stoppen met hun app. Dat verklaart de app-maker op Twitter. Daarbij zou gezegd zijn dat de app een bedreiging is voor de openbare orde en veiligheid, en dat de politie belaagd wordt dankzij het gebruik van HKmap. De ontwikkelaars ontkennen de beschuldigingen en stellen dat er ‘nul bewijs’ is voor de claims.

New York Times schrijft dat die claims wel de reden zijn geweest voor Apple om de app te verwijderen. In een e-mail zou Tim Cook aan medewerkers hebben geschreven dat de app verwijderd is naar aanleiding van ‘aannemelijke informatie’ van autoriteiten en burgers in Hong Kong. Volgens die informatie is de app gebruikt om ‘individuele agenten op te sporen voor geweld en vernielingen te plegen waar geen politie aanwezig is’ in de semi-autonome regio.

Politielocaties Hong Kong in app

Het is dan ook een interessante discussie in hoeverre een app als HKmap verantwoordelijk is voor eventueel misbruik van gebruikers, en of bedrijven als Apple in zo’n geval de (morele) verplichting hebben om zulk misbruik te voorkomen. Uiteraard spelen economische redenen ook een rol. De verhoudingen tussen de Amerikaanse bedrijven en Chinese overheden zijn zacht gezegd nogal stroef. Dat blijkt keer op keer ook uit spanningen rondom Apple en China.

HKMap Apple
HKMap.

HKmap maakt het voor burgers mogelijk om op een kaart door te geven waar de politie aanwezig is. Demonstranten maken gretig gebruik van de app om de politie te ontwijken of juist op te zoeken. Dat laatste zou volgens meerdere berichten gebeuren om de confrontatie aan te gaan, waarbij de politie meer dan eens buitensporig geweld gebruikt.

Apple CEO Tim Cook reageert

Apple CEO Tim Cook heeft vandaag (11 oktober) gereageerd op het verwijderen van HKmap. Dit doet de topman door middel van een e-mail naar zijn werknemers. Volgens Cook werd de applicatie misbruikt waardoor de veiligheid van de inwoners van Hong Kong onder druk stond. Zijn exacte statement is als volgt:

“De applicatie in kwestie zorgde ervoor dat politie checkpoints, protestplekken en andere informatie naar buiten werd gebracht. Op zichzelf staand is deze informatie goed van aard. Echter kregen we de afgelopen paar dagen meldingen van de Hong Kong Cybersecurity and Technology Crime Bureau en gebruikers in Hong Kong, dat deze informatie gebruikt werkt om individuele officieren op te sporen om gewelddadige redenen. Daarbij werd deze app ook gebruikt om geweld te uiten tegenover individuen en eigendommen op plekken waar geen politie aanwezig is.”

Volgens Tim Cook moet de App Store “een veilige en vertrouwde plek zijn voor iedere gebruiker”. De gehele brief is hier te lezen.

Reageer op artikel:
Apple CEO Tim Cook reageert: zwicht Apple voor China?
Sluiten