Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn Digital 9 februari 2015

Hoe Facebook met kunstmatige intelligentie iedereen in foto’s kan herkennen

Gezichtsherkenning kan op verschillende manieren. Als je bijvoorbeeld met een moderne camera een foto maakt dan zie je dat-ie automatisch een kader om iedereens gezicht zet. Als je de foto’s vervolgens op je computer uploadt kun je gemakkelijk contacten toewijzen aan het bijbehorende gezicht net zoals op Facebook. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld snel alle foto’s van je kinderen of je partner wilt vinden. Deze technologie gaat gelukkig nog niet zo ver dat het iedereen herkent waar jij een foto van maakt, want stel je voor wat je allemaal met die informatie kunt doen. Als je het je niet voor kunt stellen moet je het aan Facebook vragen, zij hebben namelijk een systeem op basis van kunstmatige intelligentie ontwikkeld dat zoiets wel kan. Het DeepFace AI systeem kan iedere Facebook-gebruiker spotten in de vierhonderd miljoen foto’s die dagelijks worden geüpload.

DeepFace AI systeem

Volgens Facebook hebben ze het DeepFace AI systeem in het leven geroepen om de veiligheid en privacy op het sociale medium te waarborgen. Vervolgens geven ze gebruikers zelf de optie om hun gezicht onherkenbaar te maken voor gebruikers waar zij niet bevriend mee zijn. Het slimme systeem is er dus voor de gebruikers, maar wat heeft Facebook hier in te toekomst nog meer aan? Iedereen die een goede foto van zichzelf op Facebook heeft staan is namelijk te vinden in een database met de exacte eigenschappen van je gezicht. Hier kunnen we nu nog niet zo veel mee, maar over een aantal jaar lijken de mogelijkheden verdacht veel op die van de film Minority Report.

Google

Overigens is Facebook niet de enige die deze software aan het ontwikkelen is. Zo kun je ook denken aan verschillende overheden die de mogelijkheden proberen te ontdekken, of wat dacht je van Google. Toch werkt de software van Facebook op dit moment het beste. DeepFace AI gebruikt namelijk een techniek die Deep Learning heet. Dit betekent dat-ie een standaard beeld heeft van hoe een gezicht eruit moet zien en hier voegt het algoritme de details aan toe. Zo kan-ie de losse onderdelen van je gezicht herkennen (zoals je ogen, oren of mond). Dit werkt duidelijk beter dan de bestaande techniek waarbij de verhoudingen in pixels worden gemeten.

Toekomst?

Wij zijn erg benieuwd hoe deze kunstmatige intelligentie wordt ontvangen door de gebruikers van Facebook. Als we kijken naar vorige kwesties rondom de privacy van het sociale medium zal er waarschijnlijk niet veel gebeuren. Toch kan dit een gevaarlijke ontwikkeling zijn zolang Facebook niet bewijst dat ze goede bedoelingen hebben met DeepFace AI.

Reageer op artikel:
Hoe Facebook met kunstmatige intelligentie iedereen in foto’s kan herkennen
Sluiten