Hoe fotografiegigant Kodak kapot ging, en een hele stad meesleurde

Net als Maggi, Labello en Jeep stond de naam Kodak lange tijd niet alleen voor het merk, maar voor bijna een hele industrie. Vóór de opkomst van digitale camera’s en smartphones was de naam zowat synoniem voor fotografie. Nog steeds spreken we over een ‘Kodak-momentje’, terwijl filmrolletjes in geen velden of wegen te bekennen zijn.

Kodak, dat nota bene zelf de digitale camera uitvond(!), had weinig zin om deze technologie aan de consument te verkopen. Er werd zó veel verdiend aan fotorolletjes, dat men de noodzaak niet zag… totdat deze markt totaal op z’n kop werd gezet! In 2012 ging het ooit zo trotse bedrijf (dat, we kunnen het niet genoeg benadrukken, zelf de digitale fotografie uitvond) zelfs failliet, maar dankzij een grote bezuinigingsronde kon men later een doorstart maken.

De New York Times bezocht het hoofdkwartier van Kodak, en schreef dit verhaal over de huidige situatie bij het bedrijf. Zelfs de stad waar Kodak gevestigd is, Rochester; ooit welvarend door de aanwezigheid van het concern, is de afgelopen vijftien jaar in verval geraakt. Tegenwoordig zijn er veel meer bedrijfjes actief op het Kodak-terrein, en wordt er in de mengvaten pastasaus bereid.

Deze video schetst een schrijnend beeld van het bedrijf, dat té groot was om kapot te gaan. Totdat het opeens wel kapot ging…

Hoewel Kodak niet helemaal uitgespeeld is, lijkt de kans klein dat het iconische bedrijf óóit weer zo toonaangevend zal zijn als vroeger.

Reageer op artikel:
Hoe fotografiegigant Kodak kapot ging, en een hele stad meesleurde
Sluiten