Daniel Koster
Daniel Koster Google 13 mrt 2017

Hoe Google met de slimme spijkerjas van Levi’s de modewereld op z’n kop zet

Google is een innovatieve alleskunner. Dat blijkt wel weer. Van zelfrijdende auto’s tot briljante diensten als Google Photos, slimme speakers die je leven gaan veranderen en meer. Aan dat indrukwekkende lijstje kunnen we nu nog iets moois toevoegen: slimme kleding. Aan Project Jacquard wordt al een tijdje gewerkt, maar wordt deze slimme kledinglijn werkelijkheid door een samenwerking met Levi’s. Dit betekent dat de modewereld niet enkel op technologische manier op z’n kop wordt gezet, maar dit ook nog in stijl gebeurt.

Even je geheugen opfrissen: dit is project Jacquard

Project Jacquard werd een jaar geleden aangekondigd. Simpel gezegd is het idee om technologie in textiel te verwerken. Dat klinkt op papier misschien niet zo lastig, maar is het zeker wel.

Google heeft echter flinke stappen gezet en komt het eerste prototype eraan. Hoe dit tot uiting komt? Met de ‘Levi’s commuter trucker jacket’: een slimme spijkerjas die er prachtig uitziet. In de mouwen van de jas zit een aanraakgevoeligsysteem verwerkt. Dit betekent dat je door de mouw van de jas aan te raken je telefoon kunt aansturen.

Via de app verbind je de jas via Bluetooth met jouw telefoon. Aangezien de jas in het begin compatibel is met Google Maps, Spotify en Strava, en functionaliteiten ondersteunt als het opnemen van je telefoon en berichten versturen, kun je zo op allerlei manieren je phone gebruiken zonder ‘m uit je zak te halen. Dat is natuurlijk ideaal wanneer je op de fiets zit of onderweg naar je werk bent.

Slimme spijkerjas van Levi’s

Google is dus al een tijdje bezig met het ontwikkelen van de technologie. Je kunt je vast wel voorstellen dat het niet gemakkelijk is deze technologie in textiel te verwerken op een manier dat de jas ook bruikbaar is.

Je wilt namelijk wel dat de jas duurzaam is en je geen hinder aan de technologie ervaart. Waar de innovatie dun en flexibel is, is dat niet het geval. Je ziet wel dat er kleine draden in de jas zijn verwerkt, maar daar blijft het bij. De jas biedt daarnaast dezelfde kwaliteit als een normale jas. Het is dus niet zo dat je ‘m niet tijdens een wandeling of overlevingsweekend in de wildernis kunt dragen. En doordat je de Levi’s commuter trucker jacket in de wasmachine kunt gooien is-ie naar elke keer dragen weer zo goed als nieuw.

Waarschijnlijk snel meer functionaliteiten én kledingstukken

Zoals we eerder aangaven kun je de jas bijvoorbeeld gebruiken om je telefoon op te nemen en door de stad te navigeren. De verwachting is echter dat er gauw andere zaken zullen volgen. Het weerbericht via je oortjes beluisteren, sociale media updates ontvangen en meer: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Ook is er kans dat de techniek in andere kledingstukken of textiel wordt verwerkt. Een bank waarmee je de televisie kunt bedienen, een tafelkleed waarmee je de lichten kunt dimmen en de verwarming hoger of lager kunt zetten. Het zijn slechts enkele voorbeelden. Zo zal Google niet enkel de modewereld op zijn kop zetten verwachten wij, maar ons dagelijkse leven. Vanaf de herfst van 2017 is de Levi’s Commuter trucker jacket voor 350 dollar te koop.

Niet alleen Google

Google snapt in ieder geval dat losse wearables over enige tijd op een grote stapel worden gegooid. Het gaat om de technologie met onze kleding verweven. Dit is iets wat textielontwikkelaar Borre Akkersdijk al langer snapt. Geïnteresseerd in zijn visie en werk? Lees hier het interview dat wij onlangs met Borre hielden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe Google met de slimme spijkerjas van Levi’s de modewereld op z’n kop zet
Sluiten