admin
admin 29 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Verslaat Lexus met z’n hoverboard de wet van gravitatie?

Is dit hoverboard van Lexus een truc? Wordt onze zin op realiteit nogmaals op de proef gesteld, of staan we straks massaal in de rij voor deze jongensdroom die werkelijkheid wordt? Als onderdeel van een globale campagne lanceerde Lexus een video van Slide. Een hoverboard die we nog niet hebben zien zweven. Om ons vraagstuk te beantwoorden duiken we iets dieper in hoe het mogelijk is dat iets zonder zichtbare frictie in de lucht blijft hangen.

Zwaartekracht

Bij elk van de hoverboards die de laatste jaren zijn ontworpen – zoals de Hendo – wordt de Back To The Future-prikkel die onze verbeeldingskracht richting gaf nieuw leven ingeblazen. Het hoverboard waarvan vorm en functie niet aan elkaar onderdoen is viral gegaan vanwege zijn gruwelijk design en de vragen die onderstaande video oproept. Er rijdt namelijk niemand op het board in de video. Hoe werkt dit gadget technisch gezien en is het realistisch? Waar zwaartekracht ons helpt met beide benen op de grond te blijven staan zijn er ook partijen die dat graag anders zien.

Quantum Levitatie

Hoewel de video suggereert te zweven over beton, ligt deze hightech werkelijkheid iets ingewikkelder dan dat. Het hoverboard maakt gebruik van een combinatie van magneten, elektromagnetische velden, elektriciteit en vloeibaar stikstof om te blijven zweven. Door middel van deze combinatie ontstaat er bij een lage temperatuur een magnetisch veld dat krachtig genoeg is het board te laten zweven: dit noemen we quantum levitatie en is ongetwijfeld realiteit. Dit betekent wel dat er metaal in de ondergrond moet zitten wil het board daadwerkelijk blijven zweven. Het vloeibare stikstof is overigens de reden waarom Slide echte rook afstoot, die met een combinatie van hout en carbon een parel voor het oog genoemd mag worden. De grote vraag die bij iedereen opduikt is of hoverboards straks letterlijk door de straat glijden en het stadsbeeld overnemen.

Toekomst

Hoewel massaproductie voorlopig uit zicht blijft – ook door Lexus zelf – moeten we nog even wachten voordat we frictieloos door de stad kunnen glijden. Goede marketing of doorbrekende innovatie? We gaan het zien de aankomende periode zien! Wired gaat overigens nog dieper in de werking van het hoverboard van Lexus mocht je nog meer willen weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verslaat Lexus met z’n hoverboard de wet van gravitatie?
Sluiten