Daniel Koster
Daniel Koster Pop-Culture 18 jan 2016

Hoe het Netflix VPN-verbod niemand (Netflix inbegrepen) ten goede komt

Netflix kent per land een bepaald aanbod. Zo is de ene film niet in Nederland te bekijken, maar wel in de Verenigde Staten. Het was voorheen via diverse manieren mogelijk om toch het aanbod uit andere landen te bekijken, zoals met diensten als Hola. Netflix gaf halverwege januari 2016 aan dat het kijken van het buitenlandse aanbod wordt aangepakt. Zodoende wordt jouw Netflix-aanbod een stuk gematigder. Dit nieuws kwam ook Wired ter oren. De online mediasite besloot uiteen te zetten wat voor een effect dit zal hebben op Netflix en de gebruikers daarvan. De conclusie is niet best, zeker voor Netflix niet!

Het probleem

De afgelopen tijd kent Netflix enkel successen. Wij wijdden er een tijd terug een artikel aan waarom dit het geval is. Ook de uitbreiding naar 130 nieuwe landen aan het begin van 2016 werd met gejuich ontvangen. Echter wordt dit enthousiasme met de laatste aankondiging wat verdrongen. Het aanbod in diverse landen (zoals Portugal of Zuid-Amerika) is namelijk gelimiteerd. Vooral als je dit aanbod met de Verenigde Staten vergelijkt. De reden dat dit gebruikers niet deerden, was aangezien zij via een VPN of DNS toch dit aanbod konden checken. Daarom doet deze aankondiging zo’n pijn. Flink wat gebruikers gaan daar hard door op achteruit.

Netflix; de grootste verliezer

Waar de individuele gebruiker er hierdoor op achteruit gaat, is er één grote verliezer, of zo stelt Wired. Dit is Netflix namelijk zelf. Diverse gebruikers stellen namelijk al dat het aanbod van hun eigen land zo gelimiteerd is dat zij de handdoek in de ring gooien. De kosten wegen dan simpelweg niet op tegen de baten. De vraag is natuurlijk wel of het blokkeren van een VPN mogelijk is, of dat dit meer een signaal van Netflix is dat de streamingdienst de afspraken per geografische locatie probeert te honoreren. In het artikel van Wired is te lezen dat er manieren zijn om het IP-adres van de gebruiker te achterhalen. Echter wordt er ook gesteld dat de aanbieders van VPN’s dan ook weer gauw een andere manier zullen vinden om de blokkade van het medium te omzeilen. Het wordt dan een kat-en-muis-spel waar de streamingdienst veel tijd en geld in zal moeten investeren. En of dat het waard is, is maar de vraag.

Maar wat is nou dé oplossing?

Uiteindelijk is er één oplossing die iedereen ten goede komt. Dit is hetzelfde uitgebreide aanbod internationaal aanbieden. Hier ligt de essentie van het probleem. Ook Netflix wil dit namelijk graag. Echter zijn er jaren geleden afspraken gemaakt voor geografische restricties en deze kunnen niet zomaar worden teruggedraaid. Tot die tijd is het beperken en handhaven van deze beperking per land een oplossing die niemand ten goede komt. De individuele gebruiker voelt zich achtergesteld aangezien ‘ie ten opzichte van de Verenigde Staten bijvoorbeeld voor hetzelfde geld een minder uitgebreid aanbod krijgt voorgeschoteld. De online streamingdienst zelf voelt hier ook de gevolgen van, aangezien het bijna niet anders kan dan dat er mensen hun abonnement opzeggen door het gelimiteerde aanbod.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe het Netflix VPN-verbod niemand (Netflix inbegrepen) ten goede komt
Sluiten