Daniel Koster
Daniel Koster Gadgets 28 nov 2015

Hoe jij je in een vreemde stad redt met een Android phone

Een tijdje geleden werden wij door Google uitgenodigd om in Rome het nieuwe Android Marshmallow 6.0 aan de tand te voelen. Wij gingen de uitdaging aan en stelden onszelf de vraag hoe goed we ons zouden redden in een vreemde stad met enkel een telefoon met dit besturingssysteem in de hand. Van een onvergetelijke rit in een elektrische auto tot Italiaanse recepturen koken en meer; het ging ons verbazingwekkend goed af!

Rome onveilig maken in een elektrische auto

Als er iets is dat je doet in een vreemde stad, dan is het de buurt verkennen. Dit kan te voet, op de fiets of zoals in ons geval met een elektrische auto (die meer weghad van een botsauto). Google Maps is een uitermate handige tool om je weg te vinden. Vooral nu je naast de dienst offline te kunnen gebruiken ook offline kunt navigeren met Google Maps. Dit maakt de applicatie een chille manier om je weg te vinden in een vreemde stad.

Wij namen met het kleine autootje, dat een kilometertje of veertig reed, de proef op de som en scheurden met behulp van Google Maps door de stad heen. Maps werkt hierbij als een trein en is écht de vervanger van de ouderwetse kaart geworden. Blind vertrouwen moet je echter toch niet op de applicatie. Waar wij niet navigeerden als fietser maar als auto bevonden we ons plots op een snelweg waar je honderd kilometer per uur mocht rijden. Niet echt handig als je zelf nauwelijks de veertig aan kunt tikken. Een aanvaring met de politie was het gevolg, en waar dat goed afliep en tot een mooi verhaal heeft geleden had het ook met een avondje brommen en een dikke boete aan de broek kunnen aflopen!

Je woordenboek thuislaten door Google Translate

Waar Google Maps een grote vriend blijkt te zijn tijdens het navigeren door de stad is ook Google Translate een topper. Je wilt in het buitenland bijvoorbeeld wel verstaanbaar zijn of anderen begrijpen (vooral wanneer ze in die stad weinig tot geen Engels spreken). Een menukaart welke enkel in het Italiaans is bijvoorbeeld, of een bepaalde uitleg bij een monument die enkel in het Italiaans is gegeven. Translate kan gesproken zinnen begrijpen en vertalen, maar ook geschreven tekst. Het enige dat je hoeft te doen is met de camera een foto te maken van de tekst en het wordt voor je vertaald. Hierbij werkt de applicatie smooth en kun je afscheid nemen van je onhandige woordenboek! Toen wij de dag na de aanvaring met de uitvoerende macht van Italië een kookworkshop die enkel Italiaanse recepten kende uitvoerden was dit met Translate een fluitje van een cent. Zo konden we ingrediënten naar het Nederlands vertalen tijdens het shoppen op de markt en recepten binnen een handomdraai naar het Nederlands vertolken. Wil jij handige tips om het meeste uit Translate te halen? Check dan dit artikel.

Bestanden en informatie overzetten met NFC en Android Beam

We beginnen langzamerhand te wennen aan NFC. Zo kun je er contactloos mee betalen, maar zijn er nog flink wat andere opties. Een interactieve map met NFC-tags erop bijvoorbeeld. Als je met je telefoon een tag scant wordt de locatie op de kaart automatisch in je maps geladen en kun je dit opslaan. Zo kun je hier later (offline) naar toe navigeren. Ideaal!

Ook kun je met behulp van Android Beam (welke gebruik maakt van NFC) bestand naar elkaar overzetten. Maak jij dus een toffe foto van iemand met jouw telefoon en wil je die meteen delen? Druk dan twee smartphones met de achterkant tegen elkaar en je kunt de foto binnen een mum van tijd overzetten. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor documenten. Top voor op vakantie, zo heb je met NFC namelijk diverse mogelijkheden om informatie en foto’s te ontvangen en delen, zelfs als je offline bent!

Ok Google de oren van de kop vragen

De laatste en veelgebruikte functie die je in een vreemde stad zeker moet toepassen is ‘Ok Google’. Waar we het nog wel ietwat onwennig vinden (het blijft gewoonweg een beetje raar om tegen je mobiele telefoon aan te praten), werkt het spraakherkenningssysteem van Google goed. Elke keer dat we ‘Ok Google’ zeiden reageerde de software meteen. Wanneer je vervolgens een vraag stelde, iets wilde openen of wat dan ook navigeerde de telefoon hier onmiddelijk naartoe. Zo kun je bijvoorbeeld snel informatie opvragen omtrent een gebouw, locatie of bepaalde gewoonte in een land.

Verdict

We vroegen ons af hoe goed je je kunt redden in een vreemde stad met het nieuwe Android-besturingssysteem. En we moeten toegeven dat we zeker niet teleurgesteld zijn in de mogelijkheden die het systeem biedt. Allerlei oude producten zoals een woordenboek, kaart, notitieblok, tourgids en meer zijn daadwerkelijk verleden tijd geworden door mobiele besturingssystemen. Dit is niet enkel het geval voor een Android-telefoon (zo kun je op een soortgelijke en vaak dezelfde manier met de Lumia of de iPhone overweg), maar wel een belangrijk effect van de smartphone en de nieuwere besturingssystemen. Neem dus maar afscheid van diverse ouderwetse producten, je smartphone is de enige en grootste vriend die je nog nodig hebt op vakantie!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoe jij je in een vreemde stad redt met een Android phone
Sluiten