Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Popsci 7 nov 2021

Hoe onderzoekers de ruimte op willen ruimen met magneten

De steeds groter wordende berg afval is niet alleen een probleem op aarde, maar ook in de ruimte. De mens weet zowel de aarde als de ruimte goed te vervuilen. Hoe al het ruimteafval kan worden opgeruimd? Dat is een lastig vraagstuk waar wetenschappers zich al jaren over buigen. Een onderzoekers de de University of Utah hebben misschien een antwoord gevonden op deze lastige vraag.

Om de brokstukken (aka het afval) in de ruimte op te ruimen willen de wetenschappers magneten gebruiken. Afval dat in de ruimte zweeft kan men namelijk niet zomaar met een net uit de ruimte vissen. Was het maar zo simpel.

Hoeveel afval is er eigenlijk en waarom is opruimen zo moeilijk?

Afval en brokstukken in de ruimte vormen een steeds groter wordend probleem in de ruimte. Dit afval bestaat onder meer uit ruimtevaartuigen die niet meer werken, verlaten lanceervoertuigen, missie gerelateerd puin en fragmentatiepuin.

Volgens NASA zweven er momenteel meer dan 27.000 stukken ruimteafval rond in het heelal. Dit zijn stukken die groot genoeg zijn om getrackt te worden door speciale Space Surveillance Network-sensoren. Er zweeft echter nog veel meer afval rond dat te klein is om opgevangen te worden door de sensoren, maar dat wel een gevaar vormt vormt voor ruimtevaartuigen.

Het afval in de ruimte zweeft niet als een soort heliumballon rond. Doordat het afval met een hoge snelheid door de ruimte raast (zo’n 15.7000 kilometer per uur, dat is 4361 meter per seconde!) vormt zelfs klein afval een gevaar voor ruimtevaartuigen en satellieten. Deze hoge snelheid maakt het ook een haast onmogelijke missie om het afval te vangen en op te ruimen.

Ruimteafval
Impressie van hoe afval in de ruimte eruit ziet (Afbeelding: Science Photo Library)

Puin ruimen in de ruimte: roterende magneten bieden de oplossing

Professor in werktuigbouwkunde Jake J. Abbott leidt het team onderzoekers dat een methode heeft ontwikkeld om puin in de ruimte te manipuleren met draaiende magneten. Met deze technologie kunnen robots in de toekomst het ruimteafval voorzichtig en zorgvuldig naar een andere baan verder de ruimte in manoeuvreren, zonder het puin daadwerkelijk aan te raken. Daarnaast zullen dergelijke robots ook defecte objecten kunnen repareren om hun levensduur te verlengen.

Het onderzoek dat deze maand werd gepubliceerd onder de titel ”Dexterous magnetiet manipulatie of conductrice non-magnetic objects”, beschrijft hoe metalen en niet-metalen objecten in de ruimte door middel van magneten verplaatst kunnen worden. Benieuwd naar hoe draaiende magneten ruimteafval precies in goede banen moet gaan leiden? Lees het gedetailleerde onderzoek hier.

Professor Jake Abbott University of Utah (Courtesy of University of Utah ruimte
Professor Jake Abbott van de University of Utah (Afbeelding: University of Utah)

Het idee om magnetische straling te gebruiken voor het verplaatsen van ruimteafval is niet nieuw. Wat volgens Abbott wel nieuw is, is het gebruik van meerdere magnetische velden die objecten op meerdere manieren kan bewegen, waaronder ze roteren. Eerdere ideeën gingen alleen over het bewegen van objecten in een richting, zoals ze bijvoorbeeld vooruit duwen. De manipulatie van een object in de ruimte, uitgevonden door de groep onderzoekers aan de University of Utah, is nog niet eerder gedaan.

Nog een spacey artikel lezen? Hier leggen we uit waarom de aarde zijn glans verliest, letterlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe onderzoekers de ruimte op willen ruimen met magneten
Sluiten