Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 17 jan 2019

Hoe populair is Bitcoin? Het aantal transacties verrast

Door de dalende koers en het tegenvallende 2018 zou je denken dat het erg slecht gaat met Bitcoin. Maar dan heb je het vooral over de cryptocurrency als handelsmiddel. Als investering.

Bitcoin transacties

Dat is slechts een deel van de puzzel. Misschien nog wel belangrijker is hoe vaak en hoe veel de digitale munt daadwerkelijk wordt gebruikt. Oftewel, hoeveel transacties er mee uit worden gevoerd.

Een belangrijke metric daarvoor is het aantal transacties per dag. Die data is gewoon beschikbaar en inzichtelijk, maar desalniettemin zeer verrassend.

Wanneer je die grafiek er namelijk bij pakt, valt op dat het aantal dagelijkse Bitcoin-transacties in het afgelopen half jaar met maar liefst 54 procent is gestegen.

De munt klom dan ook uit een diep dal, een breder stukje context dat belangrijk is. Het hoogtepunt van 14 januari was 362500 dagelijkse transacties. Daarna kwam de munt in een vrije val terecht.

Het eindresultaat? 176350 dagelijkse transacties op 14 juli. Een paar dagen later, op 22 juli, was het dieptepunt zelfs 166950 transacties.

Het complete plaatje?

Dat is niet het complete plaatje. Een nieuwe oplossing voor het opschalen is batching, waarbij verschillende transacties samen worden gegooid en verwerkt om zo minder de blockchain te belasten.

Oftewel, het daadwerkelijke aantal transacties dat plaatsvindt kan dus een stuk hoger liggen dan wat er op de blockchain wordt geregistreerd.

Als je dan het feit erbij pakt dat het aantal transacties met 54 procent is gestegen in de afgelopen zes maanden, dan valt het op dat het daadwerkelijke gebruik van Bitcoin erg snel is hersteld en dus zelfs stijgt.

Ook hier geldt echter dat je niet te snel moet juichen. Forbes claimde onlangs nog dat 20 procent van de dagelijks verwerkte Bitcoin-transacties gegenereerd wordt door een nieuw project genaamd VeriBlock.

Dat is een technologie die het Bitcoin-netwerk gebruikt om andere cryptocurrencies veiliger te maken. Je merkt het al: het is lastig om echt conclusies te trekken. Juist daarom is er één belangrijke factor die in 2019 het verschil kan gaan maken, en je leest hier welke.

Hoe populair is Bitcoin

Longhash

Reageer op artikel:
Hoe populair is Bitcoin? Het aantal transacties verrast
Sluiten