Daniel Koster
Daniel Koster 29 mrt 2016

Hoe programmeurs het (digitale) leven van mensen als Jennifer Null onbedoeld zuur maken

Het internet biedt je allerlei manieren om namen te bedenken. Zo kun je toffe namen voor je baby bedenken via deze website en komt de Martin Garrixizer met je persoonlijke DJ-naam. Helaas kun je niet je eigen achternaam kiezen. Mensen zijn dan ook niet altijd even gezegend met hun naam. Dat blijkt wel uit deze lijst met schaamnamen. Namen hoeven niet enkel beschamend te zijn, maar kunnen je dagelijkse, digitale leven ook knap lastig maken. Dat blijkt uit dit verhaal over Jennifer Null.

Jennifer Null komt door haar achternaam in allerlei problemen

De situatie van Jennifer Null laat zien hoe je leven (online) negatief door je achternaam kan worden beïnvloed. Null wordt in de programmeerwereld namelijk vaak gebruikt om aan te duiden dat iets blank (oftewel leeg) is. Dit betekent dat wanneer Jennifer haar achternaam invult op een website deze soms een foutmelding geeft omdat dit naar de software wordt vertaald als dat er niets is ingevuld. Hoe belangrijker en persoonlijker de gegevens zijn, hoe meer codes de systemen kennen en hoe vaker dit voorkomt. Hierdoor kan Jennifer bijvoorbeeld online geen vliegtickets boeken of de belastingaangifte doen.

Andere problemen met namen

Dit is niet het enige geval waarbij problemen met namen opduiken. Zo zijn er mensen met enkel een voor- of achternaam of met een achternaam met maar één letter. Er zijn systemen die dit niet herkennen. Ook is Janice Keihanaikukauakahihulihe’ekahaunaele uit Hawaii een bekend voorbeeld. Zij kon geen ID-kaart met haar volledige naam erop krijgen omdat er een maximum van 36 karakters was. Dat is nu speciaal voor haar veranderd. Zo gaat de lijst nog wel even door. Het is aan de ene kant logisch dat dit zo is. Je moet bij het programmeren van een website aangeven wat je wel en niet kunt invullen. Maar hierbij moet je dus wel opletten dat je hierdoor niet mensen belemmert om hun naam in te vullen!

Doe er je voordeel mee

De gevallen die hierboven worden genoemd worden edge cases genoemd. Dit zijn onverwachte en problematische gevallen die voorkomen doordat een systeem ergens niet op is berekend. Om je een handje te helpen heeft een man allerlei verwachtingen omtrent namen opgesomd. Op deze manier kun je jezelf ervoor behoeden dat mensen hun naam niet op jouw website, formulier of wat dan ook kunnen invullen. Doe er je voordeel mee!

Reageer op artikel:
Hoe programmeurs het (digitale) leven van mensen als Jennifer Null onbedoeld zuur maken
Sluiten