Daniel Koster
Daniel Koster 24 sep 2016

Hoe minimalistisch en simpel design ons dom kan maken

Het is ontzettend knap dat wij binnen minuten weten hoe een app werkt en binnen een dag weten hoe een telefoon werkt. Tenminste, dat is bij ‘goed’ design het geval. Dit impliceert dat goed ontwerp ons leven zo gemakkelijk mogelijk maakt. Maar is een simpel design wel zo goed? Worden we hier niet juist dommer van?

Simpel design maakt je leven gemakkelijker

Je kunt op twee manieren tot een goed ontwerp komen. Ten eerste kun je kijken naar hoe het je leven gemakkelijker maakt. Je stuurt iemand een WhatsApp in plaats van dat je een brief schrijft en checkt een praktische instructievideo in plaats van dat je de gebruiksaanwijzing in zijn geheel doorspit. Dat bespaart je dus tijd.

Ten tweede kun je stellen dat design de gehele ervaring ten goede moet komen. Wat dacht je van het ontvangen van een brief, dat is toch veel leuker dan het ontvangen van een WhatsApp? Datzelfde geldt ook voor het afspelen van een nummer op je telefoon versus het afspelen van een vinyl plaat op je platenspeler. Ja, het is wat lastiger te begrijpen en er gaat meer tijd inzitten, maar ook dat komt juist de gehele ervaring ten goede.

Beiden zijn goed

Dan het grappige, want geen van beiden is ‘juist’. Het is ontzettend tijdrovend en onpraktisch om voor elk wissewasje een brief te versturen. Ook is het weer niet persoonlijk om voor beladen zaken een WhatsApp te versturen. Het komt er dus op neer dat we voor elke situatie juist moeten inschatten wanneer we wat moeten gebruiken. Daar moet ontwerp zich op richten en dat moet goed design duidelijk maken. Maar hoe doe je dat?

Message!

De levensles is dat de ontwerper goed moet nadenken hoe praktisch het ontwerp dient te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een WhatsApp, e-mail, e-card of brief versturen. Het is aan de ontwerper om duidelijk te maken aan de consument wanneer welk medium gebruikt dient te gebruiken. Hierbij kun je wel stellen dat dit gebruik gelijk aan de uitkomst hoort te staan.

Moeite versus beloning

De vuistregel met tech is vaak: hoe meer moeite, hoe mooier het eindresultaat. Tenminste, dat mag je toch leien. Een WhatsAppje tikken is zo gedaan, maar een video maken vereist wat meer moeite. Het uiteindelijke gevoel bij de ontvanger neemt hier (waarschijnlijk) ook bij toe. Zo staat de lastigere gebruikservaring (of meer tijd erin steken) gelijk aan de uiteindelijke beloning (bij de ontvanger en dus ook weer bij jou voor het doen van meer moeite).

Goed design is…

Kortom: het is handig en fijn dat we zoveel innovaties gemakkelijk en snel leren kennen en kunnen toepassen. Even Spotify installeren en BAM! Je kunt muziek luisteren. Maar het gevaar is dat we niet eens meer gaan weten hoe een vinylspeler werkt. Op die manier maakt simpel design ons dommer. Goed ontwerp moet ervoor zorgen dat we ook worden getriggerd juist ingewikkeldere innovaties te gebruiken zodat we niet in een gat vallen van simpele, minimalistische innovaties waardoor we onze intelligentie verdoezelen.

Wil je zelf eens in de huid van de ontwerper klimmen en goed design aan de tand voelen? Ontwerp dan je eigen sneakers of je eigen grasmeubels. Je eigen ontwerp testen? Dat doe je op deze manier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe minimalistisch en simpel design ons dom kan maken
Sluiten