Daniel Koster
Daniel Koster 23 nov 2016

Hoe TEDx Amsterdam ons leerde dat de ontwerper naar Moeder Natuur moet kijken

Oké ontwerpers, dit hoor je ons niet vaak zeggen, maar af en toe is het prima om af te kijken. En dan hebben we het niet over het ‘lenen’ van logo’s uit een oud ontwerpboek. We hebben het over moeder natuur!

Dat is één van de dingen die wij op TEDx 2016 in Amsterdam leerden. Dit was tijdens de talk van Nina Gaißert, werkzaam bij Festo. Dat was voor ons ook meteen dé talk van TEDx 2016:

Kijk af van moeder natuur!

De kern van het verhaal van Nina, is dat zij kijkt naar de wereld om ons heen. Daar zijn allerlei pareltjes aan te treffen die ons leven ten goede komen. Je kunt denken aan de enorme zuigkracht van de tong van een hagedis of de reden waarom vogels kunnen vliegen. Dit probeert zij dan vervolgens via technologie aan de man te brengen.

Hoe kunnen wij van de dierenwereld leren?

Ontzettend interessant vonden wij. Vooral toen Nina een werkende nep-vogel door de zaal liet vliegen. Wij zouden WANT niet zijn als we niet meer over Nina en haar werk wilden weten. Zij helpt ons de vraag te beantwoorden hoe ook jij van de dierenwereld kunt leren.

Nog vele (kangoeroe) sprongen te maken

Nina gaf daarbij aan dat er nog ontzettend veel andere kansen in de dierenwereld liggen. “Wij hebben veel meer andere apparaten ontwikkeld die hun oorsprong in de dierenwereld vinden. Neem de kangoeroe. Die bouwt per sprong momentum op. Dit betekent dat het dier bij elke sprong harder gaat, zonder daar extra energie voor te gebruiken. Dat is ontzettend efficiënt.”

Drie soorten projecten

“Maar dat is niet het enige soort projecten waar wij mee bezig zijn. Je kunt deze projecten als crazy projecten zien die niet altijd tot een product komen. De technologie die we er uiteindelijk aan overhouden verwerken we wel weer in andere producten.

Het tweede soort project omvat innovaties die een specifiek aspect van de dierenwereld kennen. Zo ontwikkelden we een spier die mensen helpt te lopen. Ook een grijper die overeenkomt met een vissenstaart en mensen helpt dingen op te pakken is hier een voorbeeld van.

Tot slot zijn er ook projecten die jaren in beslag nemen en die het testen van nieuwe materialen en algoritmen als doel hebben. Zo werd een olifanten slurf gebouwd voor dit doeleinde.”

Een leven vol onzekerheid..

Wauw, wij kwamen er al gauw achter dat we meer moeten stilstaan bij hetgeen we van de wereld om ons heen kunnen leren. Maar het is niet enkel rozengeur en maneschijn. “De projecten zijn uniek, maar daardoor juist ingewikkeld. Alles is nieuw. Hierdoor weten we vaak niet of onze ideeën überhaupt gaan werken. Je moet het gewoon proberen en zien of het lukt.

Hierdoor werken we ook anders. We denken niet in de lange termijn, maar stellen juist korte deadlines en to do’s op. Elke vier weken wordt er door middel van rapid prototypen getest en geëvalueerd. Soms moet er dan een ander antwoord worden gevonden of wordt de strijd zelfs gestaakt.”

Een kijkje in Nina’s glazen bol

Nice zo’n werkwijze. Zo heb je maandelijks een doel om naartoe te werken en kun je snel schakelen. Merk je dat je niet verder komt met je ontwerp? Dan zoek je gewoon een andere manier. Maar goed, uiteindelijk richt je je pijlen wel op de toekomst. Hoe die er dan uit gaat zien?

[SLIDER]

[/SLIDER]

“Alles gaat kleiner worden, nog kleiner dan de mieren die we hebben ontwikkeld. Dat is logisch, want er komt betere technologie. Dit leidt tot kleinere robots die ook nog eens meer kunnen. Ik zie het zo voor me dat je modulaire robots krijgt. Ze zijn hetzelfde, maar kunnen gezamenlijk allerlei taken uitvoeren. Zo kunnen ze transport op zich nemen, maar ook hetgeen ze vervoeren bij aankomst scheiden.”

Doe er je voordeel mee!

Het verhaal van Nina is duidelijk en tof! We kunnen nog genoeg van de dierenwereld leren en zullen hier nog veel plezier aan beleven. Wat wij van Nina in de toekomst kunnen verwachten kon ze niet loslaten. “Dat is namelijk onzeker aangezien we nooit van onze projecten weten of ze daadwerkelijk tot een product gaan leiden. Maar, ik kan je wel verklappen dat we in april bij de Hannover Messe met iets ontzettend gaafs gaan komen.” Wij zetten het in onze agenda!

Zo, nu weet ook jij hoe je inspiratie uit de natuur kunt opdoen. Ben je een grafische ontwerper? Check dan dit nog even!

Reageer op artikel:
Hoe TEDx Amsterdam ons leerde dat de ontwerper naar Moeder Natuur moet kijken
Sluiten