Daniel Koster
Daniel Koster Apple 22 okt 2017

Hoe Tim Cook zijn stempel op Apple heeft gedrukt

Toen Steve Jobs Apple verliet vreesden sommigen voor de toekomst van het bedrijf. Echter nam Tim Cook het stokje over. Maar hoe hij het tot nu toe gedaan? Wij vinden dat ‘ie het prima doet als je kijkt naar hoe Tim Cook Apple heeft veranderd!

Even een kleine reminder omtrent Apple onder Cook. Tim Cook nam in 2011 het stokje definitief over als CEO van Apple. De man is ongelofelijk slim en werkt keihard. Enkele zaken die onder hem door Apple op de markt zijn gezet of zijn gerealiseerd zijn de iPhone SE, de iPad Pro, de Apple Watch, de overname van Beats, investeringen in allerlei kleinere bedrijven en de ontwikkeling van de Apple Car (gerucht). Oké, maar Apple is meer dan producten. Hoe heeft Tim Cook zijn stempel op Apple gedrukt? Dat begon al onder Steve Jobs, kijk maar:

Maar ook als leider heeft Tim Cook Apple flink veranderd. Wat een indrukwekkend persoon!

1. Cook is een compleet ander persoon

Het maakt niet uit of je Cook als een frisse wind ziet, of als een mindere revolutionair dan Jobs. Anders van elkaar zijn ze zeker. Cook komt achter als wat rustiger en meer ontspannen. Daarnaast is ‘ie ook wat toegankelijker. Zo is de manier waarop ‘ie toegaf dat Apple Kaarten niet perfect werkte en zelfs concurrenten aanschreef iets wat we niet van Jobs zouden zien. Of niet snel. Zijn verontschuldiging over het antenneprobleem van de iPhone 4 ging niet bepaald van harte. Wat we sowieso tof met Cook vinden, is dat het niet meer enkel om de CEO van Apple gaat. Bij Jobs was het af en toe een one man show. Cook betrekt het bedrijf er meer bij en benadrukt de andere mensen binnen het bedrijf. Zo is het bedrijf weer voor meerdere mensen toegankelijk.

2. De inkomsten zijn onvoorstelbaar

Je kunt de discussie ontketenen of de toekomst van Apple rooskleurig is. In ieder geval vallen de resultaten onder Cook vooralsnog mee. Er zijn in 2015 driehonderd miljoen apparaten verkocht. Hierbij werd een omzet van meer dan tweehonderd miljard euro gerealiseerd. Kaching! In 2016 wist Apple die aantallen ook net aan te tikken.

3. Apple is niet langer enkel een software- en hardware bedrijf

Apple verdient allang niet enkel geld aan het verkopen van producten. Met diensten als iCloud en de App Store zelf worden miljarden euro’s verdiend. Ook worden steeds meer diensten overgenomen of wordt er geld in (beginnende) bedrijven gestoken. Je kunt denken aan de investering van taxidienst Didi die nu al rendabel is. Dit alles naar de visie van Tim.

4. Apple groeit van bedrijf naar modemerk uit

Het ontwerp van Apple is herkenbaar, minimalistisch en gaaf. Maar onder Cook worden die producten meer dan dat. Wat dacht je van de Hermes banden van de Apple Watch. Het is zodoende mogelijk om je Apple-product meer eigen en stijlvoller te maken. Zo worden jij samen met de producten échte stijliconen.

5. Het transparante Apple

Apple is steeds meer dingen aan het openbaren. Je kunt denken aan de publieke bèta van iOS 10. Hiermee kan iedereen meehelpen aan het ontwikkelen en verbeteren van de producten van Apple. Dit zie je ook terugkomen in de manier van opereren binnen het bedrijf. Transparantie wordt zodoende meer iets dat bij Apple past.

6. Apple sleept er deals met bedrijven en instellingen uit

Apple verkocht in het begin veelal rechtstreeks aan de consument en richtte zich op de grafisch ontwerp wereld. Nu wordt de nadruk echter steeds meer op andere bedrijfstakken in instellingen gelegd. Wat dacht je aan de iPad Pro voor de financiële sector, de iPad voor presentaties en desktops voor op scholen?

7. De App Store is meer dan een App Store

Er zijn flinke mogelijkheden met de App Store. Daar komt Apple steeds meer achter. Hierdoor is er de afgelopen zes maanden meer aan die winkel veranderd dan ooit tevoren. De App Store is een manier van sponsored content, een marketing tool en bovenal een plek om flink geld mee te verdienen. En daar maakt Cook flink gebruik van.

8. Apple is meer en meer een merk voor iedereen

Deels uit commercieel gedachtegoed, maar ook door de persoon die Tim Cook is, wordt Apple meer en meer een bedrijf voor iedereen. Je kunt denken aan het nieuwe recycleprogramma bijvoorbeeld, maar natuurlijk ook door Tim’s geaardheid. Door zich uit te spreken voor homorechten en door meer geld aan goede doelen te geven wordt Apple een bedrijf voor iedereen. Of wat dacht je van zijn uitgesproken mening over privacy en hoe Apple en andere bedrijven jouw privacy moeten waarborgen?

9. Het verbreden van het aanbod

Onder Jobs werd het aanbod van Apple verkleind. Minder producten die allemaal toppers waren was het idee. Maar Apple is al lang meer dan een iPod en iPhone. Je kunt denken aan eigen apps voor gezondheid, smart home en meer, zelfrijdende auto’s, eigen diensten enzovoorts. Wat ook slim is van Cook is zijn visie over aankopen van andere bedrijven. Naast de aankoop van Beats wordt er vooral in relatief kleinere bedrijven en startups geïnvesteerd. Dat betekent natuurlijk minder risico dan de overname van een flink bedrijf voor veel geld.

10. Apple heeft ontzettend veel cashgeld

Het geld dat Apple in bezit heeft is onvoorstelbaar. We hebben het over meer dan tweehonderd miljard euro. Dat geld wordt voor allerlei doeleinden gebruikt, zoals financiële zekerheid, maar ook het uitkeren van winsten aan aandeelhouders en het bouwen aan zekerheid voor de toekomst.

11. De technologie voor hun apparaten wordt steeds meer zelf gemaakt

Apple is meer en meer zelf technologische zaken aan het ontwikkelen. Je kunt denken aan chips en sensoren. Die komen nu van Apple af. Zo kan er een synergie tussen software en hardware ontstaan waardoor de producten van Apple uiteindelijk beter uit de bus komen.

12. Apple heeft een stylus

Oké, een beetje flauw, maar de iPad Pro kent een stylus. En we werden allemaal veelvuldig aan het feit herinnerd dat Steve Jobs ooit zei dat een stylus onnodig en dom was. Cook blijft echter niet steevast bij een punt en durft te innoveren. Dus daar is de stylus en zo heeft Tim Cook Apple op een andere revolutionaire manier veranderd!

Hoe Tim Cook Apple heeft veranderd

Gaaf toch om te zien hoe Tim Cook Apple heeft veranderd? Bij ons is de liefde voor Tim Cook in ieder geval nóg groter geworden. Ben jij daar nog niet van overtuigd? Dan kun je altijd kijken naar wat de cijfers over Steve Jobs en Tim Cook zeggen. Want ook de cijfers laten zien hoe Tim Cook Apple tot een ander, hoger niveau heeft getild.

Reageer op artikel:
Hoe Tim Cook zijn stempel op Apple heeft gedrukt
Sluiten