Stefan Keerssemeeckers
Stefan Keerssemeeckers 11 mrt 2015

Hoe verandert een kameleon van kleur? Een kwestie van nanotechnologie

De kameleon (het dier, niet het bootje van Sietse en Hielke Klinkhamer!) staat bekend vanwege zijn lange tong én natuurlijk het feit dat hij van kleur verandert. Lange tijd werd gedacht dat dit een manier was om roofdieren met camouflage te misleiden. Tegenwoordig lijkt men het er over eens dat de kleur voornamelijk afhangt van de stemming waarin het dier verkeert. Als hij ontspannen is, is hij moeilijk te zien (want bruin of groen); maar als hij onrustig wordt begint het kleurenspektakel! Maar hoe?

Wetenschappers dachten lange tijd dat de kameleon pigment in zijn huid kon herverdelen, net zoals sommige inktvissen, maar het mechanisme blijkt toch anders in elkaar te zitten. Wetenschappers van de Universiteit van Genève onderzochten dertien panterkameleons en ontdekten dat het anders zat.

De huidcellen van de dieren bevat nanokristallen die licht op verschillende golflengten terugkaatsen, afhankelijk van hoe dicht ze op elkaar zitten. Als de kameleon gewoon zit te relaxen op een tak, is de huid ontspannen en zitten de kristallen dicht opeengepakt. In dit geval wordt alleen licht dat uit korte golven bestaat gereflecteerd, donkere kleuren zoals blauw en groen.

Zodra de kameleon zich echter druk begint te maken, wordt de huid aangespannen. De cellen nemen een klein beetje in omvang toe, waardoor de ruimte tussen de kristallen groter wordt. Hierdoor kaatsen juist langere lichtgolven terug, zoals geel en rood! Die kleuren zien er schitterend uit, maar eigenlijk is het niet goed voor het dier. Kameleons kunnen erg slecht tegen stress, dus als je er ooit eentje ziet, laat hem dan het liefst met rust!

Wij mensen zijn al lang blij dat we nanotechnologie kunnen gebruiken om licht te absorberen, maar kameleons worden gewoon geboren met deze bijzondere eigenschap. Piece of cake!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe verandert een kameleon van kleur? Een kwestie van nanotechnologie
Sluiten