Hollywood staakt: de grootste films waar je voorlopig naar kunt fluiten

Films & Series Mark Hofman 19 jul 2023
Leestijd: 4 minuten

Hollywood staakt. Afgelopen week kreeg het veelbesproken Writers Guild of America bijval van SAG-AFTRA, wat simpelweg betekent dat zowel schrijvers als acteurs het werk neerleggen. Wat betekent dat voor de grote films die jij wellicht graag wilde zien?

De staking van de Writers Guild of America (WGA) zorgt er vooral voor dat de productie van televisieseries op zijn gat komt te liggen. Nu SAG-AFTRA zijn staking heeft aangekondigd, worden ook grote Hollywood-films getroffen. En daar zitten een paar hele grote titels bij waar we, in ieder geval op de redactie, heel veel zin in hadden.

Hollywood legt het werk neer

Hollywood heeft het werk dus officieel neergelegd. Stakende schrijvers zorgen voor een gebrek aan nieuwe verhalen, waar acteurs de oude verhalen niet meer tot leven gaan brengen. Cameramannen, regisseurs en setbouwers hebben in de tussentijd ook geen werk meer. Kort gezegd: de boel ligt op zijn gat.

Net als de WGA draait de staking van SAG-AFTRA om zorgen omtrent nieuwe technologieën. Zaken als vastigheid in werkgelegenheid en werkomstandigheden lijken het grootste probleem te zijn. Iets dat vooral komt door de opmars van AI en de manier waarop het acteurs in de toekomst kan vervangen. Net zoals we bijvoorbeeld zagen in die machtige Black Mirror-aflevering ‘Joan is Awful’ (seizoen 6).

De grootste films die getroffen worden

Hoewel je soms denkt dat bepaalde stakingen je niet treffen, doet de staking in Hollywood dat wel degelijk. Er zijn namelijk genoeg films waarvan de productie op z’n gat ligt, waardoor liefhebbers langer moeten wachten om het eindresultaat te kunnen zien.

We zetten een aantal van die films voor je op een rij:

Deadpool 3

Slechts een paar dagen na de reünie van Deadpool (Ryan Reynolds) en Wolverine (Hugh Jackman) stopte op 14 juli de productie van Deadpool 3. Hiermee werd het vrijwel de eerste film die op zijn gat kwam te liggen door de staking in Hollywood.

Oorspronkelijk moest de film in mei 2024 verschijnen, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat dit gaat lukken. De kans dat de lancering van de film naar achteren wordt geschoven is groot, gezien niemand weet hoelang deze staking nog gaat duren.

5 films waar je door stakend Hollywood voorlopig naar kunt fluiten
Reynolds en Jackman (Afbeelding: Marvel Studios)

Mission: Impossible – Dead Reckoning, Part Two

Terwijl het eerste deel net in de bioscopen draait, is de productie van het vervolg bijna afgerond. Bijna, want nog niet alle scènes zijn geschoten. Er moet nog op één internationale locatie gefilmd worden voordat de nabewerking kan beginnen.

Gezien de impact van Tom Cruise’s franchise en het feit dat dit dé afsluiting is, zal de film allesbehalve afgeraffeld kunnen worden. Mission: Impossible – Dead Reckoning, Part Two moest op 28 juni 2024 verschijnen, maar de kans dat die datum gehaald wordt, is klein.

5 films waar je door stakend Hollywood voorlopig naar kunt fluiten
No-cruise (Afbeelding: Paramount Pictures)

De Formule 1-film van Brad Pitt

Tijdens de Grand Prix van Silverstone kregen we voor het eerst te zien wat die Formule 1-film van Brad Pitt in petto heeft. Een eigen paddock en een prachtige Formule 1-auto zorgden ervoor dat we toch echt begonnen te geloven dat dit iets heel tofs kon worden.

Gezien zijn betrokkenheid en voorbereiding lijkt Brad Pitt de film echt serieus te willen nemen. Zo zouden Nederlandse fans hem ook op het circuit van Zandvoort kunnen verwachten voor opnames. Alleen lijkt die kans, door de staking, nu wel heel erg klein te zijn.

5 films waar je door stakend Hollywood voorlopig naar kunt fluiten
Pitt-stop (Afbeelding: Andrej Isakovic / AFP)

Gladiator 2

Het volgende gigantische vervolg dat in de bioscopen moet verschijnen volgend jaar is Gladiator 2. Een sterrencast bestaande uit Paul Mescal, Barry Keoghan en Denzel Washington zorgt voor ongelooflijk veel hype. Maar fans van het origineel moeten echt nog even geduld hebben.

Nadat er al een eerdere stop op de productie kwam door een ongeluk tijdens een stunt, is de productie (die halverwege was) officieel stilgelegd door de staking. Het vervolg is al twintig jaar in de maak, maar fans hebben toch nog iets meer geduld nodig.

5 films waar je door stakend Hollywood voorlopig naar kunt fluiten
Gladiator (Afbeelding: Dreamworks Pictures)

Venom 3

Sinds juni dit jaar is het derde deel van de Venom-franchise, met Tom Hardy in de hoofdrol, in productie. Samen met Juno Temple en Chiwetel Ejiofor zorgt de acteur ervoor dat de twee eerdere bizarre films een prachtig vervolg krijgen.

De verwachting was voorheen dat het derde deel, dat overigens geschreven wordt door Hardy, in oktober 2024 zou verschijnen. Maar door de staking en een stilstaande productie kunnen fans die datum wel op hun buik schrijven.

5 films waar je door stakend Hollywood voorlopig naar kunt fluiten
Let There Be Carnage (Afbeelding: Sony Pictures)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen