Zuhre Orhon
Zuhre Orhon Tech 17 feb 2016

Holy Mac: met de 5D schijf is de heilige graal van de opslag ontdekt

Zeg maar gedag tegen je logge harde schijf want er is een doorbraak op het gebied van dataopslag. Je kunt namelijk eindeloos veel data opslaan op een paar vierkante centimeter. De wetenschappers aan de Universiteit van Southampton hebben een kleine 5D schijf ontwikkeld die bestand is tegen hoge temperaturen en waar je maar liefst 360 terabyte aan data op kunt slaan. Awesome!

de meest duurzame schijf ooit

Deze opslagschijf lijkt op een kleine CD en heeft de capaciteit om 360 terabyte aan data op te slaan. Daarnaast is-ie bestand tegen hoge temperaturen oplopend tot duizend graden Celsius. Dus stel dat er een brand uitbreekt in een bedrijfspand dan kun je jezelf in ieder geval gerust stellen, omdat je alle data kunt redden. Bovendien heeft deze schijf bij temperaturen tot 190 graden Celsius een levensjaar van ongeveer 13,8 miljard jaar. Dat is drie keer zo lang als dat Moeder Aarde bestaat. Dat noemen wij pas duurzaam!

De 5D schijf werkt in vijf dimensies

Deze kleine schijf werkt bijna op dezelfde manier als een CD, maar dan geavanceerder. Een CD wordt gelezen door een laser op de gegraveerde bulten te laten schijnen en deze door middel van nullen en enen te vertalen. Een 5D schijf werkt op dezelfde manier, maar nu met ‘nanogratings’. Dit is hetzelfde als op een gewone schijf, maar dan in vijf dimensies. Waar we vroeger twee dimensies in een CD konden maken, kunnen we nu vijf dimensies maken. Ter vergelijking; een 5D schijf kan zodoende drieduizend keer meer data opslaan dan een iPhone met de grootste dataopslag. Wauw!

Wat we kunnen met de schijf

Om de mogelijkheden te demonstreren zijn momenteel de Magna Carta, Kings James Bijbel, documenten van Universal Declaration of Human Rights (UDHR) en Newton’s Opticks apart op een 5D schijf opgeslagen. Wanneer het mogelijk is deze 5D schijven in grote aantallen te produceren, zal het voor iedereen mogelijk zijn eindeloos veel data op te slaan. Doordat de techniek vergelijkbaar is met de CD is het daarbij ook niet ingewikkeld om ‘m toe te passen. Zodoende is het in de toekomst mogelijk om smartphones, computers en andere elektronische apparaten te ontwikkelen die nagenoeg ongelimiteerde opslag hebben die voor zeer lange tijd meegaat. Ook de oude harde schijf (wat toch een wat log apparaat is) is overbodig. Een klein rond schijfje waar je al je muziek, foto’s en documenten zorgeloos op kunt slaan en altijd met je mee kunt nemen, dat is toch ideaal?

Maar de implicaties gaan verder dan enkel elektronische apparaten. Aangezien de 5D schijf flinke hoeveelheden data op een veilige manier kan opslaan zien we dit als een middel om de datawereld op de schop te nemen. Musea hebben zodoende een ideale manier om zaken op te slaan, eveneens andere (grote) bedrijven. Ook wetenschappelijke kennis is zodoende gemakkelijk op centrale plekken te loggen. Vanaf deze plekken kan de kennis dan met de wereld worden gedeeld. Zo kunnen we alle kennis die wij tot onze beschikking hebben doorgeven aan latere generaties. Hoe gaaf is dat?!

Nabije toekomst

De wetenschappers zelf stellen dat het in de nabije toekomst mogelijk zal zijn om van deze techniek gebruik te maken. De ontwikkelprocessen van de 5D schijf zijn nu nog relatief hoog en daar gaat de komende tijd op worden ingespeeld. Kom maar door met die schijf!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Holy Mac: met de 5D schijf is de heilige graal van de opslag ontdekt
Sluiten