Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 12 feb 2018

Apple HomePod vs andere slimme speakers: wie is het slimst?

Apple heeft zich een paar dagen geleden bij Amazon en Google gevoegd met zijn kersverse HomePod speaker. De slimme speaker is uitgerust met de goede oude Siri en de risicokapitaal vennootschap Loup Ventures bedacht dat het tijd was voor een strijd tussen de verschillende virtuele assistenten. Nieuwkomer Siri bleek nog niet helemaal goed mee te komen in de slimme speaker wereld.

Google Assistant de grote winnaar

In de battle werden Siri, Alexa, Google Assistant en Microsoft’s Cortana onderworpen aan een waar vragenvuur. De virtuele assistenten kregen 782 vragen voorgelegd en er werd gekeken naar hoe goed ze het ervan af brachten. Helaas voor Apple eindigde Siri op de laatste plek met een percentage van 52,3 procent aan correcte antwoorden. Op de derde plek eindigde Cortana met een percentage van 57 procent. Op nummer één en twee belandden Google Assistant en Alexa met respectievelijk 81 procent en 64 procent aan goede antwoorden. Als we naar de percentages kijken is Google Assistant hier duidelijk de grote winnaar.

Battle tussen virtuele assistenten

Siri met beperkingen

Hoewel het een duidelijk beklonken zaak lijkt, moeten we wel zeggen dat Siri bepaalde moeilijkheden had waar de arme virtuele assistent niks aan kon doen. De Siri op de Homepod is namelijk niet dezelfde Siri als die je met je iPhone gebruikt. Siri op de HomePod heeft namelijk geen toegang tot je agenda, navigatie informatie, email en kan ook niet bellen. Vragen waarbij het nodig was dat de assistent wel toegang zou hebben tot deze dingen, kon Siri dus sowieso niet goed beantwoorden of uitvoeren. Als we deze vragen voor de vorm zouden schrappen zou Siri een score van 67 procent behaald hebben en boven Alexa en Cortana zijn uitgekomen. Maar schuld of niet, we leven nu eenmaal in een wereld waarin agenda’s en navigatie apps dagelijks worden gebruikt.

Apple HomePod

HomePod is kwaliteitsspeaker

Het rapport over de assistent battle werd opgesteld door analist Gene Munster en hij is over het algemeen toch nog positief over de HomePod. Ten eerste zou het geluid dat het apparaat produceert ongelovelijk zijn, dus is het in ieder geval een geweldige speaker. Siri zou uiteindelijk toch beter gepresteerd hebben dan werd verwacht van een eerste versie. Ondanks het feit dat Siri niet de hoogste score had, begreep de assistent wel 99,4 procent van de vragen.

Ook Xiaomi heeft onlangs een slimme speaker op de markt gezet: de Yeelight Voice Assistant. Bij de speaker van Xiaomi krijg je echter meerdere assistenten, zodat ze elkaar goed kunnen aanvullen en samen slimmer zijn.

PhoneArena

Reageer op artikel:
Apple HomePod vs andere slimme speakers: wie is het slimst?
Sluiten