Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 5 mrt 2018

Vijf redenen om (niet) de Apple HomePod te kopen

Apple’s HomePod is nu al een tijdje uit om het op te nemen tegen voornamelijk de Amazon Echo en Google Home. Wat je van de speaker vindt, hangt erg af van wat voor soort gebruiker je bent en of je al veel Apple spullen in huis hebt. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet voor de HomePod te gaan.

Kwaliteitsspeaker

Apple heeft zich duidelijk gericht op de kwaliteit van de audio bij het ontwikkelen van de HomePod. Waar je bij de Echo matige klanken krijgt voorgeschoteld, hoef je bij de HomePod geen extra speaker aan te sluiten om het geluid een boost te geven. Zelfs Sonos-oprichter John Macfarlane vindt het geluid van de speaker uitstekend en zelfs beter dan dat van de Sonos Play:1. Hij heeft wel een puntje van kritiek: je zou namelijk last krijgen van het Jimmy lovine-effect, waarbij de lagere tonen wat nadrukkelijk aanwezig zijn. Eén van de redenen dat de speaker zorgt voor mooie klanken, is omdat hij rekening houdt met de ruimte waarin hij staat. De ruimte wordt gescand en bij het afspelen wordt rekening gehouden met onder andere de vorm van de kamer en waar de speaker in de kamer staat.

Apple HomePod

 

Privacy

Apple lijkt de privacy van gebruikers redelijk hoog in het vaandel te houden en met de HomePod is dat niet anders. Als het goed is stuurt de HomePod pas informatie naar Apple’s servers nadat het “Hey, Siri” heeft gehoord. Deze informatie wordt versleuteld en vervolgens verstuurd door middel van een anonieme Siri identificatie. Op deze manier kan Apple de gegevens gebruiken om Siri te verbeteren,  zonder dat ze precies weten wat je allemaal doet. Ook bij Google Home en de Echo worden je conversaties versleuteld, maar het verschil is dat de verstuurde informatie wel wordt gekoppeld aan je account. Je bent dus niet anoniem, zoals bij de HomePod.

Apple HomePod

Naadloze integratie HomePod

Als je fan bent van Apple producten en al van alles van Apple hebt, is de HomePod briljant om toe te voegen aan je collectie. Apple heeft ervoor gezorgd dat hij naadloos werkt met je andere apparaten, zodat je er bijna niet eens over hoeft na te denken. Als je bijvoorbeeld je smarthome apparaten al heb werken met de HomeKit, werken ze ook meteen via de HomePod. Heb je Apple TV? Dan werkt je HomePod na een paar swipes en clicks als de speaker voor je thuisbioscoop. Met een Amazon Echo of Google Home zouden deze setups wat langer duren en als je het geld ervoor over hebt, is de HomePod een stuk handiger om met je iApparaten te gebruiken.

Apple TV

Alleen voor iOS gebruikers

De naadloze integratie is wel een beetje doorgeslagen naar dat je de HomePod alleen aan je iPhone of iPad kunt koppelen en je met je Android toestel niks kunt. Dat is duidelijk een groot nadeel voor mensen met een Android toestel, terwijl andere slimme speakers wel gewoon iOS en Android ondersteunen. Dus als je toch aan de slag wilt met de HomePod, zul  je Android vaarwel moeten zeggen, of ergens een goedkope iPhone op de kop tikken. Pas wel op met refurbished toestellen. De consumentenbond waarschuwt namelijk dat ze niet altijd in even goede conditie verkeren.

Apple HomePod

Geen spraakopdrachten voor Spotify

De te enthousiaste integratie is verder ook overgeslagen naar de muziekstreamingdiensten. Als je Apple Music gebruikt kun je blij zijn en de HomePod gewoon spraakopdrachten geven om je muziek op te zetten. Als je echter een fan bent van Spotify (waar er toch veel fans van zijn) gaat het wat minder soepel. Je kunt namelijk geen spraakopdrachten gebruiken om je Spotify liedjes door de slimme speaker te laten afspelen. Je kunt ze wel afspelen via AirPlay, maar dan zul je gewoon zoals je gewend was op je toestel moeten pielen.

spotify

Samsung is in de smartphone arena de grote concurrent van Apple. Het ziet er echter naar uit dat Samsung ook de in de slimme speaker wereld met Apple wil gaan strijden. De Zuid-Koreaanse techgigant zou binnenkort namelijk komen met een HomePod concurrent.

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) de Apple HomePod te kopen
Sluiten