Honderden Instagram gebruikers de dupe van vreemde hack

Alles wat verbonden is aan het internet is in principe gevoelig voor hackers en bij de meeste hacks is het vrij duidelijk waar het de daders om te doen is. Ze willen bijvoorbeeld je creditcard leeghalen en onlangs was een bende zelfs bezig met het plunderen van cryptocurrency wallets via een simkaart oplichting. De laatste tijd werden honderden Instagram gebruikers echter geplaagd door een vreemde hack. Ze zijn opeens uitgelogd en als ze weer in hun account komen zijn er vreemde dingen veranderd.

Pixar personage als profielfoto

Zo meldden behoorlijk wat Instagram gebruikers dat hun gebruikersnaam, profielfoto, contactinformatie en biografie verhaaltje opeens waren veranderd. Opvallend is dat de profielfoto bij veel mensen opeens een personage uit een Disney of Pixar film is geworden. Opeens lijken ze ook uit Rusland te komen met een emailadres eindigend op .ru. Bij sommige gebruikers is ook de twee-factor authenticatie weer uitgeschakeld.

Instagram hulp frustrerend en onhandig

Het is onbekend wat de bedoeling is van rare veranderingen en wie er precies achter zit. In ieder geval lijken er geen foto’s via de profielen te worden gepost en bestaande foto’s zijn ook niet verwijderd. Op de site van Instagram er is een Help Center, waarin ze uitleggen wat je kunt doen als je account is gehackt. Helaas blijkt dit een frustrerend en vermoeiend proces te zijn. Gebruikers melden aan Mashable dat de informatie ook helemaal niet nuttig is en dat je te maken krijgt met gebroken links en emails van robots, waar je niks mee kunt.

Als jij ook één van de slachtoffers bent, is het echter toch handig om actie te ondernemen en in ieder geval je wachtwoord te veranderen. Als je het aandurft kun je het Instagram proces volgen, maar volgens anderen die het hebben gedaan moet je je voorbereiden op frustraties en stress.

Als je de Instagram app te zwaar vindt, kun je tegenwoordig overigens ook gaan voor een Lite versie. Deze neemt minder plek in beslag op je smartphone en zorgt ervoor dat je batterij net wat langer meegaat.

Engadget

Reageer op artikel:
Honderden Instagram gebruikers de dupe van vreemde hack
Sluiten