Dominick Vietor
Dominick Vietor | LinkedIn Tech 21 okt 2018

Honor Play review: razendsnelle middenklasser

Gamesmartphones zijn hot tegenwoordig en Honor pikt daar maar al te graag geen graantje van mee. De Honor Play richt zich vooral op gamers, maar is ook allround een erg goed toestel. In deze Honor Play review leg ik je uit waarom.

Honor Play review design

Terwijl veel fabrikanten van gametelefoons koste wat het kost de beste game-ervaring willen bieden, mikt Honor juist op een zo goed mogelijke game-ervaring voor weinig. Dat betekent dat de Honor Play geen hip 120Hz-scherm of uitgesproken game-design heeft. De gamefuncties blijven beperkt tot wat trillingen om je in de game te zuigen en een paar softwarematige tweaks. Plus de belangrijkste voorwaarde om prettig te gamen: een razendsnelle chipset.

Pakt het wat traditioneler aan met zijn metalen behuizing

Dat heeft als voordeel dat de Honor Play ook voor niet-gamers de moeite waard is. Die razendsnelle chipset voor €329 is namelijk uniek en erg fijn. Los daarvan heeft het toestel typische midrangespecificaties en lijkt hij eigenlijk best op de Huawei P Smart Plus, die een paar tientjes minder kost. In deze review lees je alles over de Honor Play.

Tegengas tegen glas

Bijna alle ‘luxe’ ontworpen smartphones zijn tegenwoordig van glas voor en achter met een aluminium of stalen rand. De Honor Play pakt dat wat traditioneler aan met zijn metalen behuizing. Het voordeel daarvan is dat het wat minder kwetsbaar is, het nadeel is dat het wat minder flitsend overkomt. Hoewel dat natuurlijk ook grotendeels persoonlijk is.

Honor Play review design

In ieder geval zit het ontwerp van de Honor Play verder prima in elkaar. Hij is goed afgewerkt, achterop zit een vingerafdrukscanner en hij heeft vrij snelle gezichtsherkenning die met de frontcamera werkt. Onderop vind je een usb-c poort én een audiojack.

Bekend scherm

Voorop de Honor Play zit een scherm dat voor mensen die Huawei een beetje volgen inmiddels bekend zal zijn. Het is hetzelfde 6,3-inch full HD+ paneel als in de Huawei P Smart Plus en Huawei Mate 20 Lite. Erg goed nieuws is dat niet. Hoewel het scherm aardig is, is hij wat te koud afgesteld en zijn de kleuren niet heel flitsend.

Honor Play review design

Het scherm van de Honor Play is voor dagelijks gebruik voldoende, maar je zult zeker niet versteld staan van de kwaliteit ervan. Als je ‘m in de directe zon gebruikt merk je dat de helderheid aan de lage kant is, waardoor hij niet heel makkelijk afleesbaar is.

Razendsnel tot laat in de avond

Hét sterke punt van de Honor Play is zijn krachtige hardware. De Kirin 970-chipset was tot voor kort het beste dat Huawei te bieden had. Dat betekent dat de Honor Play qua pure kracht eigenlijk alle smartphones die je voor dit geld kunt krijgen. De net wat duurdere Xiaomi Pocophone F1 is nog wat sneller, maar dat mag de pret niet drukken. Met zijn 4GB werkgeheugen is de Play bovendien een ster in multitasken. Echt een toestel voor snelheidsduivels dus.

Honor Play screenshot batterij

Daar komt bij dat de Honor Play een uitstekende batterij heeft. De 3750mAh-accu is zelfs met intensief gebruik ruim voldoende om de dag door te komen. Tenzij je flink gaat gamen, dan gaat het opeens hard. Wie dat niet doet zal echter een screen-on-time van ruim 4 tot 5 uur kunnen halen, en dat is erg netjes.

Vloeiend gamen, weinig extra’s

Over dat gamen gesproken: dat valt niet alleen qua accu een beetje tegen. Van de beloofde extra’s is voorlopig geen spoor te bekennen. Volgens Honor krijgt de Play een speciale gamemodus en een soort DualShock-achtig trileffect, maar daarvoor lijkt het toestel eerst geüpdatet te moeten worden. Op het moment is de gamefunctionaliteit niet anders dan bij andere toestellen van Honor of Huawei.

Games draaien erg goed op de Honor Play

Desondanks is de Honor Play een erg goede gametelefoon voor wie niet zoveel te besteden heeft. Dat heeft alles met die krachtige chipset te maken, die extra geoptimaliseerd wordt door de zogenaamde GPU Turbo-modus. Dat is een soort laag tussen de soft- en hardware die ervoor zorgt dat games de grafische chip efficiënter gebruiken. Nadeel is wel dat specifieke games ervoor geoptimaliseerd moeten zijn, maar omdat de meeste moderne Huawei- en Honor-telefoons GPU Turbo hebben of krijgen zal dat met populaire games hopelijk wel goed komen. Zo niet… Ach, ook games die niet geoptimaliseerd zijn draaien erg goed op de Honor Play.

Android met bloatware

De software van de Honor Play is niet erg verrassend. Het is de Emotion UI van Huawei over Android 8.1 Oreo, die zo zijn voor- en nadelen heeft. De voordelen zitten ‘m vooral in de uitgebreide functionaliteit en de goede batterij-optimalisaties. Nadelen zijn dat die optimalisaties ervoor zorgen dat sommige apps op de achtergrond niet optimaal werken en dat de schil grafisch aan de drukke kant is.

Honor Play screenshot interface

Een ander nadeel is dat Honor nogal wat extra apps op de Play heeft staan. Deels zijn ze redelijk nuttig maar kun je ze net zo goed zelf downloaden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Booking.com, eBay en Facebook. Allemaal helaas niet te verwijderen. Dan zijn er ook nog een aantal game demo’s, die je gelukkig wel kunt verwijderen. Ondanks de gamefocus van dit toestel kan ik me alleen niet voorstellen dat iemand zit te wachten op een voorgeïnstalleerde demo van Dragon Mania of Disney Magic Kingdoms op zijn telefoon.

Twee slimme camera’s

Net als wel meer, deelt de Honor Play zijn camera’s met de Huawei P Smart Plus. Althans, die op de achterkant. Het gaat om een dubbele 16-megapixelcamera waarvan de tweede lens alleen dienst doet als dieptesensor voor een uitgebreide portretmodus. In mijn review over de P Smart Plus zei ik het volgende over de camera.

Honor Play review camera

“De fotokwaliteit is gewoon goed; zeker niet meer dan dat. Als je foto’s op klein formaat – bijvoorbeeld op het scherm van je toestel – bekijkt zien ze er prima uit. De automatische HDR-functie en AI-snufjes doen goed hun werk om een spetterende foto met een hoge dynamische range neer te zetten. Soms zijn ze te groen, maar niet zo sterk dat het heel storend is.

Als je de foto’s op een grote monitor bekijkt of er verder op gaat inzoomen begint het wel duidelijk te worden dat het toestel niet de beste camera heeft. In het donker mis je de details en zijn foto’s soms bewogen, maar dat is geen verrassing voor een toestel in deze klasse.”

Dat geldt ook voor de Honor Play, hoewel ik het idee heb dat de dynamische range vaak net wat minder scoort dan die van z’n broertje.

Een slimme toevoeging is de AI-modus die je achteraf kunt in- of uitschakelen. Standaard staat ‘ie aan en maakt ‘ie je foto’s een stuk levendiger. Ziet er leuk uit, maar is niet erg realistisch. Als je vind dat de AI een beetje doorgeschoten is, kun je daarom achteraf kiezen om de ‘verbeteringen’ alsnog uit te schakelen. Handig!

Voorop prijkt een 16-megapixel selfiecamera. Die heeft geen tweede lens, maar toch een portretmodus. Nog steeds zelfportretten met een vervaagde achtergrond dus, hoewel de randherkenning wat slechter is. De selfies die die camera maakt zijn best goed en mooi van kleur, maar ze zijn wel vrij snel bewogen.

Honor Play review design

Filmen doet de Honor Play in 4K-resolutie. De filmpjes zijn, eigenlijk net als de foto’s van het toestel, okay maar zeker niet uitzonderlijk voor dit geld. De Honor Play heeft uiteindelijk gewoon een typische midrange-camera.

Conclusie: betaalbaar snelheidsmonster

De grote kracht van de Honor Play is een vrij letterlijke. Voor €330 is dit simpelweg de meest krachtige telefoon die je kunt krijgen, en dat is een groot voordeel. Voor snelheidsduivels met een beperkt budget is dit, samen met de iets duurdere Xiaomi Pocophone F1, simpelweg de beste keus.

Een soort midranger on steroids

Aan de andere kant moet je je niet laten misleiden door de krachtige chipset van de Honor Play. Hoe snel hij ook is, het blijft overduidelijk een midrangesmartphone. Vooral de camera en het scherm horen duidelijk thuis in het middensegment en kun je zelfs voor hetzelfde geld een stuk beter vinden in andere toestellen. Je moet de Honor Play dus echt zien als een soort midranger on steroids.

Honor Play review design

Zijn naam doet de Play trouwens niet helemaal eer aan. Hoewel het toestel vanwege zijn krachtige chipset prima geschikt is voor gamers, biedt hij in ieder geval op het moment bijzonder weinig extra’s voor mensen die graag een spelletje spelen op hun telefoon. Geeft niet, maar het is wel belangrijk om te weten als je een gamesmartphone a la Razer Phone verwacht.

Reageer op artikel:
Honor Play review: razendsnelle middenklasser
Sluiten